Cikkek listázása

Papi életművek a somogyi hívekért

Kitüntették Nagyatád és Andocs plébánosát

Szerző: Lőrincz Sándor

Somogy Megyei Közgyűlés évek óta rendszeresen kitünteti a különböző egyházak azon képviselőit is, akik munkájukkal hosszú éveken át kimagasló érdemeket szereztek Somogyországnak. Az idei, Kadarkúton rendezett megyenapi ünnepségen sok évtizedes papi szolgálatukért – amelyet mindvégig átszőtt a küzdelem és a remény, az öröm és a fáradozás –, híveik iránti aggódó szeretetükért megosztott Somogy Polgáraiért díjat vehetett át dr. Kisnemes János, Nagyatád helyettes esperes-plébánosa. Szabó Imrének, a híres somogyi búcsújáróhely, Andocs címzetes esperes-plébánosának betegsége miatt otthonában adták át a kitüntetést. 

– Örültem ennek az elismerésnek, mert még soha életemben nem kaptam semmilyen kitüntetést – mondta lapunknak dr. Kisnemes János nagyatádi plébános. – Váratlanul ért a híre, s így annál nagyobb volt az örömöm. Ez a díj megerősített abban, hogy jó úton járok, és hatékony a szolgálatom. Ezután is ilyen lelkülettel tanítom a hittant, gyóntatok és indulok biciklivel a temetőbe. Teszem a dolgom, amíg az Úr engedi.

Mint megtudtam: Nagyatádon háromszázhatvan gyereknek oktatnak hittant – a plébánoson kívül még öten –, s ez hatékony fegyver lehet a családok összetartásában. Kisnemes János szerint – aki tizenhat éve szolgál a Rinya parti kisvárosban –, a 21. századi családok nagy részéből hiányzik az áldozatos lelkület, a feltétel nélküli szeretet, s megrettenünk a kötelességteljesítéstől. Ezért különösen fontos, hogy erősödjön az istenhit és általa az egyház. A fiataloknak nagy erőt jelenthetnek a hittanórák, a szentmisék, a prédikációk s az egyházi közösségek. A pap kulcsfigura abban, kinek s mennyire nyílik fel a szeme a valós értékekre, a példaképekre, hiszen egy nemzedék már felnőtt hit, erkölcs és példaképek nélkül.

Az örök keresztény értékekről nemcsak beszél, hanem ír is a 66 éves plébános. A Spiritus egyházmegyei lapban gyakran jelennek meg publicisztikái.

Szabó Imre, Andocs 76 esztendős plébánosa Isten különös ajándékának tekinti, hogy ennyi betegség után még él és szolgálhatja az Urat. Boldog volt, amikor megkapta a Somogy Polgáraiért díjat, mert megerősítették: volt értelme áldozatos munkájának. Csaknem húsz éve került a híres búcsújáróhelyre, ahol nincs olyan nap, hogy ne keresnék fel a turisták vagy a zarándokok. Imre atya nemcsak magyarul, hanem németül kalauzolva is büszkén vezeti végig vendégeit a templomon; megmutatja a kolostort, a kálváriát és a messze földön híres Mária-ruhagyűjteményt is. A templom kegyszobrát ugyanis a liturgia színe szerint kéthetente öltöztetik. A hívek hálából több mint háromszáz kelmét varrattak már az andocsi Szűzanyának és a kis Jézusnak. Közép-Európa leggazdagabb Mária-ruhagyűjteménye található itt, és a dúsan hímzett kelmék között venezuelait, kanadait, jemenit és kínait is találunk, természetesen a szépséges buzsáki, karádi és kalocsai öltözetek mellett.

A plébános Kővágóőrsön született egy parasztcsaládban, ahol a Biblia volt a zsinórmérték. A gyerekek és a szülők minden vasárnap ott voltak a templomban. Innen az elhatározás: Isten szolgálója lesz. Ötvenegy éve, Veszprémben szentelték pappá, s a plébános úgy véli, Isten mindig többet adott neki, mint amennyi pluszra képes volt földi szolgája. Amikor Andocsra helyezték – ahova a legenda szerint Kalocsáról az éj leple alatt hozták az angyalok a kegyszobrot – eltökélt szándéka volt, hogy a falut amolyan lelki központtá tegye. Vágya teljesült is, hiszen az évi tizenhárom búcsú alkalmából – amelyek közül négy a legjelentősebb –, sokan felkeresik e különös kisugárzású települést, amelynek nevében benne rejlik a csoda szó. Évszázadok óta hívek ezrei nyertek itt gyó­gyulást a csodatévő szűz jótéteménye által.

A falu plébánosa ugyan régóta betegeskedik, de tudja: szereti az Úr. Akkor is megmentette az életét, amikor az éj leple alatt rablás szándékával egy fiatalember betört a plébániára és összeverte.

Andocs büszkesége szépséges temploma, amelyet 1747-ben szentelt fel Padányi Bíró Márton veszprémi püspök. A plébános régóta azon munkálkodik, hogy intenzívebb legyen az imaélet a somogyi faluban; egy időben népfőiskolai keretek között még a konzervkészítés titkaival is megismertette híveit. Szent Anna napján a papi hivatásokért, Szent Antal ünnepén pedig a somogyi bűnökért kulcsolódik imára a kéz, s száll fel a fohász az égbe. A fiatalokért naponta imádkozik az atya, mert tudja: értelmes, felelősséget vállaló, keresztény ifjak nélkül nincs jövője e népnek.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>