Cikkek listázása

Előadássorozat Budapesten az Oltáriszentségről

Eucharisztia: a harmadik évezred fénye és élete

Szerző: Papp Tamás

A szentségimádás az egyház életének felbecsülhetetlen értéke – írja II. János Pál pápa az eucharisztiáról kiadott körlevelében. Megállapításával csatlakozik elődeihez, Boldog XXIII. Jánoshoz, aki vallotta, hogy élete problémáira az Oltáriszentségnél talál megoldást, vagy VI. Pál pápához, aki szerint az Oltáriszentség képes az igazságosság, az életszentség és a béke szellemében átalakítani a világot. Hazánkban is több egyházközségben tartanak rendszeres szentségimádást vagy előadásokat az eucharisztiáról. Így van ez Budapesten, a krisztinavárosi Havasboldogasszony-templomban is, ahol januárban tartották  az első előadását egy induló rendezvénysorozatnak Az eucharisztia a közösség és az egység szentsége címmel. A főszervezővel, Vigassy Mihállyal beszélgettünk. 

– Januártól októberig minden hónap második hétfőjén este kerül sor egy-egy előadásra. Az előadássorozat címe, ami az egész év címe is a szentatya akarata szerint: Az eucharisztia a harmadik évezred fénye és élete. Februárban a szentmise történetéről lesz szó. Az előadássorozat további témái: nagyböjtben, márciusban eucharisztia mint áldozat, áprilisban a hivatások vasárnapjára gondolva eucharisztia és a papság. Májusban az eucharisztia és az egyház – pünkösd ünnepére gondolva, júniusban az eucharisztia a hálaadás – a nevéből kiindulva, júliusban a II. vatikáni zsinat gondolatára utalva az eucharisztia csúcs és forrás, augusztusban az eucharisztikus jelenlét, a szentségimádás, mit a szentatya külön is hangsúlyoz ebben az évben. Szeptemberben: az eucharisztia hitünk titka, októberben, a Szűzanya hónapjában pedig az eucharisztia Mária szemével – vázolta fel a témákat Vigassy atya.

– Hogyan tudjuk még élőbbé tenni lelkünkben az eucharisztia kegyelmét?

– Karácsony ünnepköre éppen hogy lezárult. Nagy örömünk az volt, hogy „velünk az Isten”. Én úgy próbálom megfogalmazni most az eucharisztia titkát, hogy nemcsak a megtestesülés gondolata, hanem az eucharisztia ajándéka is, hogy mindörökre velünk az Isten az Oltáriszentség titkában. Ha a szentmiséinken próbálunk egy kicsit aktívabban részt venni, ha különböző formában tevékenykedünk – nem elsősorban a külsőségekre gondolok, hanem arra, hogy áldozatbemutatók vagyunk mindannyian a szentmisén –, akkor az Úr Jézushoz és az eucharisztiához is közelebb kerülünk. Hiszen az eucharisztia a szentmisétől elválaszthatatlan, és így akkor veszünk igazán részt a szentmisén, ha a magunk kisebb-nagyobb áldozatait is odavisszük az oltárhoz. Ezért gyakrabban, néha hétköznap is körmenetes adományfelvitelre kerül sor a szentmisében, hogy ezzel is kimutassuk, bekapcsolódunk mindannyian a szentmiseáldozat bemutatásába.

– Az eucharisztiában jelen levő Jézussal hogyan találkozott?

– Még iskolába sem jártam, és már elsőáldozó voltam, ministráltam. Ekkor jutott életemben először eszembe az, hogy de jó a papoknak, hiszen olyan közel vannak az Úr Jézushoz. Tudni kell, hogy akkor még háttal misézés volt, és a pap fönn állhatott a tabernákulum előtt, én meg csak három lépcsőfokkal lejjebb állhattam, és „szent irigység” fogott el emiatt. Most is azt mondom, hogy nagyon jó az Úr Jézus közelében lenni, úgy az Oltáriszentségben, mint természetesen is, én nagyon örülök, hogy pap lehettem, pap lehetek most is, de biztos, hogy ez a gyermeki vágyódás nagyon is belejátszott abba, hogy aztán az Úristen hívásának engedve el is indultam ezen az úton, így az Úr Jézushoz, remélem, most is nagyon közel lehetek.

– Hogyan tehetjük lelkünkben élővé a szentáldozás kegyelmét, hogy ne váljon sok-sok év után rutinszerűvé, hanem mindig új lendülettel, lelkülettel tudjuk fogadni az Úr Jézust?

– Nekem az segít a legjobban, hogy a szentmisén igyekszem valamit mindig jobban megragadni, valamihez jobban kötődni. Például egy időben az egyik csöndben végzett imát minden nap nagyon tudatosan mondtam. Mindig valamit kiragadok a szentmiséből. Ugyanezt ajánlom a testvéreknek is, hiszen a szentmisében annyira nagy a gazdagság. Én nagyon szeretem az Úr Jézusnak a földben elrejtett kincsről szóló hasonlatát. Nem is sejtjük, hogy mi minden van a szentmisében. Ez az előadássorozat talán abban fog segíteni, hogy néha ezt, néha azt vegyünk észre ebből a kincsből, és tudjunk elmélyedni benne, közelebb kerülve az Úr Jézushoz, aki velünk van a kenyér színében.

– Hogyan lehet felismertetni a gyerekekkel Jézust a kenyér színében?

– Itt jobb mesterünk, mint az Úr Jézus, nem lehet. Ő az apostolait azzal vezette rá először erre, hogy megmutatta, hatalma van a kenyér fölött és megszaporította a kenyeret. Utána pedig megmutatta, hogy hatalma van a teste fölött, amikor sétált a vízen éjszaka, majd megígérte, hogy a kenyér színében velünk marad. A gyerekeknek is mindig ezt a két csodát szoktam elmesélni. Az Úr Jézusnál én nem vagyok ügyesebb, okosabb. Ő ezt tette, és ha egy gyerek felismeri, hogy Jézusnak tényleg elég nagy hatalma van ahhoz, hogy véghezvigye ezeket a csodákat, akkor megérti, hogy Jézus azt a nagy ajándékot is meg tudja nekünk adni, hogy velünk marad a kenyér színében.

– Mi lehet az egyház, illetve a szentatya üzenete azzal, hogy meghirdette az Eucharisztia Évét. Hogyan vehetünk ebben még tevékenyebben részt, mint az előző években?

– Bosco Szent Jánosnak van egy látomása, melyben a viharzó tengerből két oszlop emelkedik ki, az egyik oszlopon, az alacsonyabbikon a Szűzanya szobra, a másikon pedig az Oltáriszentség. Nemrég volt a Rózsafüzér Éve, én úgy érzem, hogy most egy kicsit a magasabb, fontosabb oszlopra tekintünk. Azt gondolom, hogy a szentatya az egyház békéjét és jövőjét akarja biztosítani, amikor ezeket az alapvető dolgokat újra és újra elénk állítja. Ha az Oltáriszentség valóban van, mi pedig ráébredünk erre az óriási ajándékra, erre a titokra, és az Úr Jézus az életünk középpontjába kerül, akkor biztos, hogy megerősödünk mi is és az egész egyház is a küldetésében.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>