Cikkek listázása

Újabb ókeresztény emlék látogatható Pécsett

Egy jelképekben gazdag kápolna

Szerző: Fazekas Orsolya

Január 9-én adták át Pécsett a világörökség részét képező V. számú sírkamrát, más néven keresztelőkápolnát, mely a bazilika délkeleti tornya mellett helyezkedik el. Ez a legmagasabb épen maradt fallal rendelkező ókeresztény emlék. Magyarországon itt található az egyetlen római ablaktöredék is, melyhez hasonlót eddig csak Itáliában találtak a régészek. 

Pécs elődjének, a Római Birodalom Sopianae városának 4. századi ókeresztény közössége jelentős számú sírépítményt, kápolnát, sírkamrát, épített sírokat, mauzóleumokat emelt egykori temetőjében. Az ókeresztény temetői épületegyüttes nagysága és gazdagsága a legjelentősebb az Olaszországon kívüli nekropoliszok emlékanyagában. Az építmények figurális és ornamentális falfestése csak Róma városi katakombafestészethez hasonlítható.

A Sopianae városi temetőépületek között kétszinteseket is találunk, melyek funkciójukat illetően is kettős feladatot láttak el: egyszerre voltak temetkezési helyek, sírkamrák és szertartások céljára szolgáló kápolnák.

A pécsi műemlékegyüttes a bazilikával, a püspöki palotával és a Káptalani Levéltárral, a középkori egyetem romjaival valamint a Dómmúzeummal kiegészülve méltóképpen vezet át minket az ókeresztény világból napjainkba, bizonyítván a római kortól meglévő kontinuitást, a keresztény hagyományok megőrzését és átörökítését.

Az első ókeresztény sírkamrát 1716-ban találták meg a régészek a mai ciszterci rend Nagy Lajos Gimnáziuma helyén. Ezt követően 1782-ből származik adat, mely a pécsi ókeresztény temető eddigi legjelentősebb emlékét, a I. számú Péter-Pál sírkamra feltárási dátumát jelzi.

A Kr. u. 4. század végén épült kétszintes épület épen megmaradt sírkamrájának egész falfelületét falfestmények díszítik. A bejárattal szembeni főfalon Péter és Pál apostolok mutatnak rá a Jézus jelenlétét szimbolizáló Krisztus-monogramra. Az oldalfalakon, mint ahogy az a sírkamrafestészetben gyakran lenni szokott, bibliai jelenetek sorakoznak: Ádám és Éva, Noé, a háromkirályok, Jónás, Mária és a gyermek Jézus. Az építmény 1913-ban történt felújítása során találtak rá a régészek az újabb sírkamrákra, melyek közül az 5-ös számú keresztelőkápolnát nyitották meg az elmúlt napokban.

A megtalált kápolna nyolcszögletű, mely – Mayer Mihály megyéspüspök megnyitón mondott szavait idézve – a feltámadás és a teremtés 8. napjának jelképezése, ami egyben szimbolizálja az utolsó ítéletet és az örök élet kezdetét.

A feltárt keresztelőkápolna a Péter-Pál sírkamra védőépületéhez lett kapcsolva. Egy folyosón lehet megközelíteni, de odaérve sorban láthatóak az egymás mellett fekvő ókeresztény építmények. A tájékozódás elősegítése érdekében egy üveglapot helyeztek el a sírkamra tetején, melyen át a mai járószint fölé tekinthetünk, és láthatjuk a pécsi bazilika fölénk magasodó, csodálatos tornyát.

Városunk ismét gazdagabb lett egy olyan emlékkel, mely az egyetemes európai örökség meghatározó része.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>