Cikkek listázása

Ima a családokért a városmajori plébánián

Visszatalálni a házasság szentségéhez

Szerző: Kácser Anikó

A sajtóban évről évre egyre riasztóbb statisztikai adatok jelennek meg a házasságok állapotáról, a gyermekvállalásról, a generációk közötti kapcsolatokról. Szociológusok, családokkal foglalkozó szervezetek, közgazdászok keresik a megoldást, de vannak, akik egészen más szinten próbálnak segíteni. Immár hagyomány, hogy városmajori Jézus Szíve Plébánián első péntekenként szentmise keretében együtt imádkoznak a hívek a családokért, majd egy rövid előadás után estébe nyúlóan beszélgetnek a problémákról, a lehetőségekről, és a generációk megosztják egymással gondolataikat. Kevesen vannak, akik a közéletben a családért tudnak tenni, de talán többen, akik a családon belül tehetnek a családért – fogalmazta meg egy nagymama az idei első beszélgetésen, január 6-án… 

Hogy a család élhessen, ahhoz helyes atmoszféra kell. A jelenben, a gazdasággal törődő Európai Unióban egyre inkább nekünk magunknak kell megteremtenünk az atmoszférát, amiben a család azzá növekedhet, amivé Isten szándéka szerint lennie kell – mondta szentbeszédében Bíró László, az MKPK családreferens püspöke, a Magyar Katolikus Családegyesület elnöke, aki szintén részt szokott venni ezeken az első pénteki szentmiséken és beszélgetéseken. Bár az idei első alkalom éppen vízkeresztre esett, Bíró László püspök nem a szentcsaládot állította homiliája középpontjába, hanem az Eucharisztia Éve kapcsán az Oltáriszentség felől közelítette meg a család fogalmát.

II. János Pál pápa Mane Nobiscum Domine (Maradj velünk, Urunk) kezdetű apostoli levelében, amelyet az ünnepi év kapcsán adott ki, az eucharisztiát a fény misztériumának hívja, hiszen Jézus magát a világ világosságának nevezte. Ezt akkor élhetjük át, ha a Szentírás fényében szemléljük az Oltáriszentséget. A házasság is ehhez hasonló – mondta Bíró László –, ezt is akkor érthetjük meg, ha a Szentírás fényében vizsgáljuk. A családok világtalálkozóján, a Fülöp-szigeteken elhangzott egy mondat: a házasságot nem kitalálni kell, hanem visszatalálni kell hozzá.

A szentatya egy másik levelében, hogy az Európa körlevélben azt írja, fel kell ébreszteni szívünkben a misztérium iránti éhséget. Kevés szó esik ma arról, mi a házasság titka, inkább csak gazdasági közösségnek tekintik – folytatta a püspök szentbeszédében. Meg kell szólítani Krisztust a családban, és figyelni kell a család ünnepeire, évfordulóira is, hiszen a házasság szentségét ünnepeljük ezeken a napokon.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>