Cikkek listázása

Jubileumi év Mária-tiszteletünk elmélyítésére

„Őrizz meg minket a Te oltalmad alatt!”

Szerző: Kondás Sándor

„Milyen táj ez! Szikkadt, poros… mégis szeretem. Nagyon szeretem. A porát aranynak látom, a fáit rokonnak érzem, s az ege… gyönyörű, amint széttárul a végtelenségben. Mert itt, a Nyíren nagyon érzi az ember a végtelent” – ezzel a vallomással kezdi Ékes Virágszál című történelmi regényét Tartally Ilona. A könyv a máriapócsi kegykép eredetéről és első, csodás könnyezéséről szól. Hiteles korrajz a 17. századi magyarok és azon belül a magyar görög katolikusok helyzetéről, sorsáról.

1996-ban ünnepeltük ennek az első könnyezésnek a háromszázadik évfordulóját. Minden kegyhelynek különös evangéliumi üzenete van. Máriapócs üzenete az, hogy az ember maga mellett érezheti Istent, az irgalmas és emberszerető Megváltót, aki itt az Istenanyának a könnyeivel fejezi ki az ember iránti aggódását, együttérzését és szeretetét.

2005 jeles esztendő lesz egyházunk életében. Az idén ünnepeljük a kegykép harmadik könnyezésének századik évfordulóját. A centenáriumra – „Őrizz meg minket a Te oltalmad alatt” jelmondattal jubileumi évet hirdetett meg dr. Keresztes Szilárd püspök úr, aki célját így foglalta össze: „A jubileumot egyházi életünk és Mária-tiszteletünk elmélyítésére szeretnénk fordítani. Különösen fontos, hogy a jubileumi év erősítse meg a hívekben az egyházzal való közösség, a közös felelősség és a közös imádság lelkületét.”

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>