Cikkek listázása

Az egyház és a civilek összefogása Kecskeméten

Kipróbált barátság, bizalom és összefogás

Szerző: Tóth Tímea

A rendszerváltozás után nem csak az egyház tagjai, vezetői léptek ki a templomfalak közül, ahová korábban beszoríttattak, de a civil társadalom is „bekopogtatott”, bebocsátást kért a katolikus intézményekbe, a templomokba. Így történt ez Bács-Kiskun megyében is, ahol időközben a megye határa azonos lett a Kalocsa-Kecskemét Főegyházmegye határával.

Közismert, hogy minden fejlett demokráciában a főbb fundamentumot egyfajta hármas alappillér, vagyis az állam, az önkormányzatiság és a civil szféra egysége teremti meg. Hazánkban ez az egység a rendszerváltozás utáni években – a politika túlsúlya és az állam dominanciája miatt – igazából nem fejlődhetett ki. Azóta viszont konszolidálódott az élet. Ennek itt, az alföldön is számos jelét látjuk. Ma már az egyházhoz hű, a vallásos értékeket tisztelő polgárok közösségei nem csak azok védelmében és ápolásában számítanak partnernek, de ott bábáskodnak az új értékek születésénél is.

Ilyen kezdeményezés a kecskeméti Porta Közhasznú Egyesület. A civil kör elnöke Bárkányi Ernő, a kecskeméti Barátok templomának igazgatója, a tagságot pedig többségében a helyi katolikus iskolákban végzett, a társadalom különböző pozícióiban is teljesítő, megbecsült emberek alkotják.

Hosszan sorolhatnánk, hogy ez a kapcsolat – amely elsősorban a kölcsönös bizalmon alapul – milyen eredményeket ért el. Templomok újultak meg, így például a Czollner téri Szent Erzsébet-templom és a város főterén álló Barátok temploma, felépült Kisizsákon a Szent Kereszt-templom. Rekonstruáltak számos tönkrement keresztet, nemrégiben a civil szervezet közreműködésével hozzáláttak a pécsi egyházmegyében, Dunaföldváron a 18. századi kálvária rendbehozatalához. A Porta Egyesület szervezőmunkája nyomán új óra került a kecskeméti Nagytemplom és a Szent Miklós-templom tornyába… Mindent egybevetve túlzás nélkül elmondható, hogy a rendelkezésre álló hely nem lenne elég ahhoz, hogy felsoroljuk, mi mindenre gyűjtöttek már eddig is pénzt, szerveztek társadalmi munkát az egyesület aktivistái és pártolói. Fő vállalásaik között feltétlenül meg kell még említeni Kecskeméten, a Műkert városban építendő Szent Ferenc kápolnát, amely – ha Isten is úgy akarja – 2005-ben tető alá kerülhet.

A Porta Egyesület munkájáról a helyi egyházi méltóságok is elismerően nyilatkoznak.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>