Cikkek listázása

„Ismertté és elismertté tenni”

Szerző: Kovács Ágnes

A gimnázium nem mondhat magáénak 40–50 vagy akár 100 éves múltat, csupán 8 évet. Az 50-es években ugyanis az államosítás a gazdag múltra tekintő debreceni Piarista Gimnáziumnak sem kedvezett. 1996-ban az egykori gimnázium jogutódjaként Bosák Nándor püspök indította újra a fiúgimnáziumot és kollégiumot 6 és 4 évfolyamos formában. Mivel a piarista rend szerzetesei nem tudták átvállalni az iskola működtetését és fenntartását, az intézmény jelenleg az egyházmegye fennhatósága alá tartozik. 

– A piarista gimnázium mintegy fél évszázados szüneteltetése után, úgy gondoljuk, Debrecen városában szellemiségüket megőrizve újra meg kell, hogy kapja a helyét a katolikus fiúgimnázium – kezdi beszélgetésünket Sass Gyula Levente, az iskola igazgató-helyettese.

– Azonos nembeli ifjúság neveléséről van szó. Mennyiben felel meg ez a forma a mai elvárásoknak, kívánalmaknak?

– Nincs tervünk a változtatásra. A neveléstudomány szerint a nem koedukált intézményeknek szakmai szempontból vannak előnyei, a legfontosabb, a nemi identitás hangsúlyozottabb, hatásosabb formálása a koedukált intézményekhez képest. Ilyen esetben tökéletes az a felállás, amikor ugyanabban a városban van egy másik nem koedukált oktatási intézmény, ahol adott esetben leányneveléssel foglalkoznak. Kivételesen szerencsés helyzetben vagyunk ebből az aspektusból nézve, mert a katolikus Svetits leánygimnázium a lehető legközelebb, éppen az iskolánkkal szemközti oldalon helyezkedik el.

– Megvan ez a jó kapcsolat?

– Ezen folyamatosan dolgozunk. A 100 éves múltra tekintő Svetits intézmény a maga korával, hagyományaival zártabb rendszer, de nyitottak az iskolánk felé, és mi is igyekszünk alkalmazkodni. Sokat köszönhetünk az iskola vezetésének. Ők voltak, akik mint tapasztalt iskola vezetése, gyakorlatilag bábáskodtak felettünk a Szent József Gimnázium indulásánál.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>