Cikkek listázása

Hit a zenében, zene a küldetésben

Szerző: Körössy László

Gável Testvérek néven ismerhettük meg egy évvel ezelőtt a Testvérek együttesből kinőtt formációt, amelynek egyik frontembere és irányítója Gável András, akit a közel nyolc éve tartó egyházi könnyűzenei szolgálatának legutóbbi évéről kérdeztük. 

– Az átalakulás viharainak lecsendesülésével, egy év távlatából hogyan értékeli a kialakult helyzetet?

– Az átalakulás nehézségeiről, a sebekről nem ejtenék szót. Tény, hogy az ember sok mindent másképpen értékel higgadtan, megfelelő távolságból. Beláttam én is, mi volt eltúlzott lépés, melyik esetben választhattam volna más módot a nehézségek kezelésére. Felesleges sértődések, megbántások, a túlzott önérzetesség mind-mind gátjai voltak a testvéri párbeszédnek, amelyet a nyilvánosság csak felnagyított. Az egy évvel ezelőtti felbomlás miértjével továbbra is egyetértek, a mikéntjét viszont bizonyos pontokon bírálom, sajnálom. A valódi probléma, amely a felbomláshoz vezetett, ma egyszerű és világos, mindazonáltal gyógyítható is. Sok imára és kölcsönös közeledésre van szükség. Párbeszéd nélkül az út csak elszigetelődéshez, klikkekhez, versengéshez vezet. Hiszem, hogy az elődeinktől kapott örökség méltó kezelői lehetünk, képviselve a „műfaj” által hirdetett értékeket a hétköznapokban is, alázat gyakorlásával, szakmai és bárminemű féltékenységünk leküzdésével.

– Elődöket és örökséget említett. Kit tekint elődjének, akire felnéz, és aki „örökséget” bízott önre?

– Nem titok, és talán nem is nehéz kitalálni, kire gondolok. Arra az emberre, aki mellett kikristályosodott bennem, hogy erre a szolgálatra hívott meg a Jóisten. Ő volt az, akinek dalain keresztül elemi erővel sütött át Istenbe vetett hite, és aki mindmáig hűséges a kapott hivatásához. Sillye Jenőről beszélek, aki sok-sok ember szívét irányította Jézus Krisztus felé zenés tanúságtétele által. Élete és szolgálata példaértékű számomra minden jelenlegi nehézség és egymástól való eltávolodásunk ellenére is. Sokat imádkozom kapcsolatunk rendeződéséért, hiszem, hogy ő is hasonlóképpen cselekszik.

– Az elmúlt év történései alapján többen azt gondolhatják, a karizmatikus mozgalom és az „Ez az a nap” rendezvények berkein belül mozogva, hogy új zenekarukkal nyitni próbálnak a lelkiségi mozgalmak irányába, jóllehet eddig nem volt tapasztalható efféle elmozdulás önöknél. Tekinthető ez a „lelkiségi függetlenség” feladásának?

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>