Cikkek listázása

Előadássorozat Budapesten az Oltáriszentségről

Eucharisztia: a harmadik évezred fénye és élete

Szerző: Papp Tamás

A szentségimádás az egyház életének felbecsülhetetlen értéke – írja II. János Pál pápa az eucharisztiáról kiadott körlevelében. Megállapításával csatlakozik elődeihez, Boldog XXIII. Jánoshoz, aki vallotta, hogy élete problémáira az Oltáriszentségnél talál megoldást, vagy VI. Pál pápához, aki szerint az Oltáriszentség képes az igazságosság, az életszentség és a béke szellemében átalakítani a világot. Hazánkban is több egyházközségben tartanak rendszeres szentségimádást vagy előadásokat az eucharisztiáról. Így van ez Budapesten, a krisztinavárosi Havasboldogasszony-templomban is, ahol januárban tartották  az első előadását egy induló rendezvénysorozatnak Az eucharisztia a közösség és az egység szentsége címmel. A főszervezővel, Vigassy Mihállyal beszélgettünk. 

– Januártól októberig minden hónap második hétfőjén este kerül sor egy-egy előadásra. Az előadássorozat címe, ami az egész év címe is a szentatya akarata szerint: Az eucharisztia a harmadik évezred fénye és élete. Februárban a szentmise történetéről lesz szó. Az előadássorozat további témái: nagyböjtben, márciusban eucharisztia mint áldozat, áprilisban a hivatások vasárnapjára gondolva eucharisztia és a papság. Májusban az eucharisztia és az egyház – pünkösd ünnepére gondolva, júniusban az eucharisztia a hálaadás – a nevéből kiindulva, júliusban a II. vatikáni zsinat gondolatára utalva az eucharisztia csúcs és forrás, augusztusban az eucharisztikus jelenlét, a szentségimádás, mit a szentatya külön is hangsúlyoz ebben az évben. Szeptemberben: az eucharisztia hitünk titka, októberben, a Szűzanya hónapjában pedig az eucharisztia Mária szemével – vázolta fel a témákat Vigassy atya.

– Hogyan tudjuk még élőbbé tenni lelkünkben az eucharisztia kegyelmét?

– Karácsony ünnepköre éppen hogy lezárult. Nagy örömünk az volt, hogy „velünk az Isten”. Én úgy próbálom megfogalmazni most az eucharisztia titkát, hogy nemcsak a megtestesülés gondolata, hanem az eucharisztia ajándéka is, hogy mindörökre velünk az Isten az Oltáriszentség titkában. Ha a szentmiséinken próbálunk egy kicsit aktívabban részt venni, ha különböző formában tevékenykedünk – nem elsősorban a külsőségekre gondolok, hanem arra, hogy áldozatbemutatók vagyunk mindannyian a szentmisén –, akkor az Úr Jézushoz és az eucharisztiához is közelebb kerülünk. Hiszen az eucharisztia a szentmisétől elválaszthatatlan, és így akkor veszünk igazán részt a szentmisén, ha a magunk kisebb-nagyobb áldozatait is odavisszük az oltárhoz. Ezért gyakrabban, néha hétköznap is körmenetes adományfelvitelre kerül sor a szentmisében, hogy ezzel is kimutassuk, bekapcsolódunk mindannyian a szentmiseáldozat bemutatásába.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>