Cikkek listázása

Újabb ókeresztény emlék látogatható Pécsett

Egy jelképekben gazdag kápolna

Szerző: Fazekas Orsolya

Január 9-én adták át Pécsett a világörökség részét képező V. számú sírkamrát, más néven keresztelőkápolnát, mely a bazilika délkeleti tornya mellett helyezkedik el. Ez a legmagasabb épen maradt fallal rendelkező ókeresztény emlék. Magyarországon itt található az egyetlen római ablaktöredék is, melyhez hasonlót eddig csak Itáliában találtak a régészek. 

Pécs elődjének, a Római Birodalom Sopianae városának 4. századi ókeresztény közössége jelentős számú sírépítményt, kápolnát, sírkamrát, épített sírokat, mauzóleumokat emelt egykori temetőjében. Az ókeresztény temetői épületegyüttes nagysága és gazdagsága a legjelentősebb az Olaszországon kívüli nekropoliszok emlékanyagában. Az építmények figurális és ornamentális falfestése csak Róma városi katakombafestészethez hasonlítható.

A Sopianae városi temetőépületek között kétszinteseket is találunk, melyek funkciójukat illetően is kettős feladatot láttak el: egyszerre voltak temetkezési helyek, sírkamrák és szertartások céljára szolgáló kápolnák.

A pécsi műemlékegyüttes a bazilikával, a püspöki palotával és a Káptalani Levéltárral, a középkori egyetem romjaival valamint a Dómmúzeummal kiegészülve méltóképpen vezet át minket az ókeresztény világból napjainkba, bizonyítván a római kortól meglévő kontinuitást, a keresztény hagyományok megőrzését és átörökítését.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>