Cikkek listázása

Egy életre szóló igen

Szerző: Suhajda Lajos SVD

Február 2. az Istennek szenteltség napja, a szerzetesek világnapja. Az Istennek szentelt életről szép gondolatokat találunk Szent Pálnál: „Aki szereti az Istent, azt az Isten is magáénak tudja” (1Kor 8,3). Szeretni az Istent, ez a szerzetesek legfőbb kötelessége. Minden gondolatuknak, szavuknak, érzésüknek és tettüknek ebből kell fakadnia és táplálkoznia. „Nem tudjátok, hogy nem vagytok a magatokéi?” (1Kor 6,19). Istennek szenteli őket az egyház, Istennek szentelik ők is magukat a hármas fogadalommal: a tisztaság, szegénység és engedelmesség fogadalmával. De ezzel nem lesznek szegényebbek, ellenkezőleg! „Minden a tietek… Ti azonban Krisztuséi vagytok, Krisztus pedig az Istené” (1Kor 3,22–23). Ettől többet nem tud adni senki itt a földön. Ezt fogja adni a mennyország is.

Három missziós nővér augusztusban örök fogadalmat tett a Szentlélek Szolgálói Társaságban. Krisztina Evelina Gal és Gabriella Robu Romániából származik, Hemma Jaschke  Ausztriából. Az alábbiakban ők beszélnek hivatásukról. 

– Miért ebbe a rendbe lépett?

Gabriella nővér: – Már kisgyermekként szerzetesnő szerettem volna lenni. A Szentlélek szolgálóit egy ismerős család révén ismertem meg. Nem sokkal előbb telepedtek le a nővérek szülővárosomban, Romanban.

Krisztina nővér: – Én is már gyermekkorom óta zárdába akartam lépni. Amikor a nővérek Romanba érkeztek, mindjárt jelentkeztem náluk.

Hemma nővér: – Végzettségem lelkipásztori kisegítő. A szerzetesi hivatás lassan érlelődött bennem. Egy plébánián dolgoztam, miközben személyes életutam után kutattam. Egy világra nyitott rendet kerestem. Ezt találtam meg a Szentlélek Szolgálói Társaságban.

– Belépésük után mi várt önökre a rendben?

Gabriella nővér: – Krisztinával egy évig a nővéreknél laktunk. Ismerkedtünk mindennel. Utána érkeztünk Ausztriába. Itt hivatalos nyelvtanfolyam, a jelöltidő, majd az újoncidő (noviciátus) következett. Ezt követően Bécsben óvónőképzőbe jártam. Közben a verbitáknál Irajanban teológiai kurzuson vettem részt. Múlt év novemberében visszatértem az ausztriai Szent Koloman házunkba, hogy társaimmal az örökfogadalomra készüljek.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>