Cikkek listázása

A máriapócsi kegykép adventi körútra indul

„Útra kelt Mária”

Szerző: Kondás Sándor

December 3-án végéhez ért a máriapócsi kegykép könnyezésének századik évfordulójára meghirdetett jubileumi esztendő. A centenáriumi események sorát a máriapócsi bazilikában végzett ünnepi szent liturgia zárja. A csodálatos könnyeket hullató Istenszülő ikont több hétig tartó távollét után – ennyi időt vett igénybe a restaurálása – erre a napra hozzák vissza Máriapócsra. Most azonban még nem kerül végleges, megszokott helyére, hanem rövid körútra indul.
A kegykép december 4-től 18-ig városról városra zarándokol. Bár a szervezők korábbi hónapokra tervezték utazásának idejét, erre mégis most, a karácsonyt előkészítő bűnbánati időben, adventben kerül sor. Bizonyára lesznek majd emberek, akik ezt a „módosítást” csupán az előkészületek és a restaurálás elhúzódásának számlájára írják. De hiszem, hogy akadnak majd olyanok is, akik elég bátrak és hívők ahhoz, hogy a gondviselő Isten figyelmes, kitüntető szeretetének jeleként s életük páratlan találkozási lehetőségeként értelmezzék.

A kegykép mindig reggel nyolc órakor indul el az előző állomásról, és – a távolságtól függően – délelőtt érkezik meg a következő görög katolikus templomba. December 18-án visszatér Máriapócsra, ahol szent liturgia keretében ünnepélyesen elhelyezik a bazilika északi oldalán lévő díszes képállványon.

Advent az úrjövet ideje…

…a Messiás titokban érkezik, s ugyanilyen formában, rejtetten marad közöttünk. Arra vár, hogy keressük és ismerjük fel: a Gyermekben, majd pedig jelenlétének számtalan alakjában. Ezért az advent nem tétlen várakozás. Keresés és rátalálás. Ezen az úton Szűz Mária valódi közbenjárónk. Egyrészt azzal, hogy Fiát hordozva közeledik, városainkba látogat, hogy lerövidítse utunkat Krisztushoz. Másrészt pedig bizonyosságot nyújt: ahol Mária tartózkodik, ott semmi kétség, hogy Jézusra is rálelhetünk.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>