Cikkek listázása

Tizenévesek a karácsonyról

Öröm, hogy eljött közénk a Megváltó…

Szerző: Kozma Adrianna

Fotó: Hortobágyi Lilla

Adventben a csípős hajnalok többről szólnak, mint a koránkelésről. A karácsonyt megelőző négyhetes időszak lehetőséget ad a kellő felkészülésre. A hétköznapi roráték alkalmával többen vannak a templomban, mint egyébként. Hazatérve magukkal viszik azt a hangulatot, ami átalakítja minden zugát a világnak. Az elhatározások, a lemondások, a felajánlások erőt adnak. Nem nehéz felkelni és várakozni…
Bérmálkozó korosztályt – 14–15 éves fiúkat és lányokat – kérdeztünk a karácsonyról és arról, mit tennének ilyenkor másképpen, mint szüleik. Az igazság tükrében néha a felnőtt világ torzulásai is élesebbek, de ezt, ha elég őszinték vagyunk, akár javunkra is fordíthatjuk most, ebben az adventi időszakban.
Anasztázia: – Karácsonykor a családunk együtt ünnepel. Szüleimmel együtt díszítjük a fát, a lakást, hogy a közvetlen környezetünk is meghitt legyen. Minden évben elmegyünk az éjféli szentmisére, majd ezt követően a fa alá helyezzük az ajándékokat. Nem számít, mi kerül a fa alá, mert tudjuk, hogy szívből adjuk egymásnak.

Kicsit zavar, hogy szüleim folyton azon idegeskednek, mivel ajándékozzanak meg bennünket, mert szerintem nem ez a lényeg! Ha béke és szeretet van, semmi sem hiányzik.

*

Adriána: – Számomra a karácsony a legszebb ünnep az évben, mert a szeretet ünnepe. Az adventi időszakban mindenki lemond valamiről és felajánl valamit: én a zenehallgatásról és a tévénézésről mondok le.

Mi karácsony napján régi hagyomány szerint fokhagymát, mézet, almát, diót és mákos tésztát eszünk. A fokhagymát nem szeretem, de ilyenkor nagyon finom. Még a testvérem is megeszi az ebédet, nem válogat és nem veszekszik velem. Este az ajándékozás a legszebb. Ilyenkor néha könny csordul a szemembe, mert annyira jó érzés.

*

Vivi: – Magam sem tudom az okát, de nekem a karácsony akkor az igazi, ha esik a hó. Ilyenkor az emberek fenyőfát díszítenek… Nagyon szeretem a fenyőfa illatát.

Karácsonykor a szívem tele van szeretettel. Azaz lenne, ha a családom többi tagját is boldognak látnám… Remélem, ha szülő leszek, meg tudom adni a gyermekemnek azt a mosolyt, amit én még ilyenkor sem kapok meg!

A karácsonyt sokan az ajándékozás ünnepének hiszik, de ez nem így van! Jézus születésének ünneplése kell, hogy legyen, a családdal együtt, szeretetben, de sajnos, ez már nagyon kevés helyen zajlik így.

*

Kornélia: – Az advent időszakában azt szeretem, hogy minden szombaton meggyújtunk egy gyertyát a szentmise előtt, majd annak fényénél egymás kezét fogva szívből imádkozunk. Karácsonykor a szűk családi kör együtt vacsorázik. Együtt díszítjük a karácsonyfát. Majd anyuval együtt elmegyünk az éjféli misére.

*

Dejan: – A legszebb ünnep a karácsony. A templomot sok szép dísz ékesíti, az éjféli mise előtt pedig pásztorjátékot mutatnak be a hittanosok. A tavalyin én is részt vettem. Izgatottan készültünk, és nagy örömöt jelentett, hogy mindenkinek tetszett. Másoknak örömet szerezni – ez a legszebb érzés!

Este a szüleim ajándékokat raknak a fa alá, csak azt nem értem, miért nem adják a kezembe. Úgy jobban érezném, hogy nekem szól!

*

Csilla: – Az jut eszembe erről az ünnepről, hogy ekkor kezdődött el az emberek megváltása az Úr születésével. A karácsonyt megelőző adventi időszak alatt kellőképpen felkészülünk a karácsonyra. Fontos, hogy meggyónjunk és tiszta lélekkel ünnepeljünk együtt. Én nem az ajándékokra figyelek, hogy minél nagyobb dologgal lepjem meg a családom, hanem szeretetből tett apróságokkal próbálok örömet szerezni a felkészülés ideje alatt is. A nagy ajándékok egy idő után haszontalanná válnak, de a szeretet mindig megmarad.

Nagyon zavar, hogy az emberek számára ez az időszak többnyire a rohanásról szól! Nem lenne szebb, ha ennek helyét átvenné az odafigyelés és az összetartás? Persze ezt a figyelmet nemcsak karácsonykor kell megadni egymásnak, hanem mindig! Így másmilyenné válhatna a világ!

*

Annabella: – A karácsony és a várakozás időszaka is nagyon fontos számomra. A gyónásra külön figyelemmel készülök, csak az fáj, hogy a szüleim ezt nem tartják fontosnak! Pedig milyen szép lenne együtt örülni!

*

Csongor: – Azt szeretem a karácsonyban, hogy sokan eljönnek a szentmisére, de sajnos ez nem így folytatódik a vasárnapi alkalmakkor. Szeretném, ha apukám is eljárna misére!

*

Roland: – Rendszeresen eljárok az adventi időszakban a hajnali misékre ministrálni. Számomra nagyon fontos a várakozás. Mise után a plébánián megreggelizünk és iskolába indulunk. Azért imádkozom, hogy a szüleim ne csak az ünnepeken jöjjenek el a szentmisére, hanem hogy az életük részévé váljon, hogy olyan fontos legyen számukra, mint számomra! Nagyon boldog lennék, ha ez megvalósulna!

*

Hermina: – A karácsony sokak számára a szeretet ünnepe. Viszont nem csak ezt jelenti! Jézus nemcsak azért jött el, hogy a jókat üdvözítse, hanem azért is, hogy a bűnösöket jó útra térítse! Nem ítélni jött, de sajnos nagyon sokan úgy gondolják. Csodálatos tehát, hogy minden évben átélhetjük ezt az eljövetelt, újra és újra. Az ünnep szép dolog, mindenki örül, de valahol ott mélyen csak néhány ember érti, hogy nem az ajándékoknak, a sütiknek és az ehhez hasonló tárgyi dolgoknak kellene örülnünk. A családdal való együttünneplés sem teszi teljessé a karácsonyt! Igazán csak az éjféli és karácsonyi szentmisének van olyan igazi, ünnepi hangulata! Nagyon fontos az adventi időszak, furcsának találom, hogy nem fektetünk olyan nagy hangsúlyt a várakozásra, mint magára az ünnepre. Jó lenne, ha mindez megváltozna, ha az értékek az emberekben a helyükre kerülnének!

*

Annamária: – A karácsony számomra a legszebb ünnep, de már a várakozás ideje is örömmel tölt el. Várjuk Jézus születését, hogy eljöjjön közénk. Csodálatos érzés, mikor újabb és újabb gyertyát gyújtunk meg az adventi koszorún együtt a szüleimmel, és minden este imádkozunk.

Karácsony napján az öröm, hogy eljött közénk a Megváltó, megváltoztatja az életünket. A mély áhítat, amit legalább ezen a napon átélünk a szentmisén, elfeledteti velünk minden gondunkat, bánatunkat. Megfigyeltem, hogy még azok is, akik haragudtak a másikra, ilyenkor másképp néznek egymásra. Ezt a szeretetet Jézus hozza el nekünk minden évben, és ránk bízza, hogy őrizzük.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>