Cikkek listázása

Karácsony nem a virtuális szeretet ünnepe

Szerző: Harmath Károly OFM

Karácsony gazdag üzenete többek között arra irányítja figyelmünket, hogy az ember nem magára hagyott lény, hanem aki Isten érdeklődésének és szeretetének középpontjában áll. A megtestesülés magában hordja a titkot és a kézzelfoghatóságot. Betlehemben a Titok titokba száll. Csodálatos titok az ember, akinek sorsát és kalandjait vállalja a megtestesült Ige. Az embert, „a testbe csomagolt titkot” (Phil Bosmans) annyira közelinek érezzük, de annyira rejtélyesnek is.

A teológiában azt mondjuk: az Isten emberré lett, hogy az ember Istenné legyen. Valóban, ha valaki jót gondol rólunk vagy jót akar nekünk, akkor mi is jobbakká válunk, jót akarunk embertársunknak. Mai, depresszióban s életbizonytalanságban szenvedő világunkban különösen szükséges, hogy visszaszerezzük az életvidámságot és az életigenlést. Hogy minden élethelyzetben felfedezzük: életünknek van értelme, és élni szép. Ha nem így lenne, akkor miért osztozna sorsunkban a Teremtőnk?

Nem teljesítményre, sikerre, ipari termelésre, fogyasztásra vagyunk teremtve, de nem is arra, hogy bankszámlánk legyen. Rendeltetésünk és életünk értelme egyszerűen az, hogy emberek legyünk. Úgy is fogalmazhatnék: emberibb emberek legyünk. Van kezünk, hogy adni tudjunk, hogy át tudjuk karolni és ölelni a másikat. És van szívünk, hogy szeretni tudjunk. Minden ember kapott valamit, amivel a másikat boldoggá teheti. Ehhez azonban meg kell szabadulnunk sok előítélettől. Ha megyünk az utcán, nem „baloldali” és „jobboldali” embereket látunk, hanem egyszerűen csak embereket. Szenvedő és örömet sugárzó arcokat. Hozzájuk szólít a szeretet. Mert az isteni megtestesülés minden emberhez szól. Istennél nincs rangsorolás, csoportosítás. Számára csupán emberek léteznek, akik magukra vonzzák szeretetét.

Karácsony emlékeztet arra, hogy reális életet kell élnünk. Ha kizárjuk az életünkből a másikat, akkor utópiában élünk. Isten sem zárja ki saját életéből az embert, inkább még szorosabban öleli magához. Szálak ezrei kötnek bennünket egymáshoz, s ezért sem a boldogságunk, sem a szeretetünk nem fejlődhet a másik nélkül. Egy virtuális embert nem lehet szeretni, s egy virtuális ember engem sem tesz boldoggá. De arra is oda kell figyelnünk, hogy azért is szükségünk van a másikra, mert sokat tudunk tenni érte.

Emberi beteljesülésünk útjának fontos mozzanata, amire szintén a megtestesülés mutat rá, hogy a földön lehetetlenség élni, ha nem hordozzuk elménkben és szívünkben a menny legalább egy kis részecskéjét. Ha idei ünneplésünk képessé tesz bennünket arra, hogy a menny részecskéjének hordozói legyünk, akkor a karácsony tovább él bennünk: magunkban hordozzuk a mennyet és a földet, a titkot és a kézzelfoghatót, az emberit és az istenit. Vajon kell-e ettől boldogabb karácsony?

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>