Cikkek listázása

Száznegyven éve halt meg Adolf Kolping

Helytállva hitben, hivatásban, családban és társadalomban

Szerző: Bókay László

Fotó: Bókay László

Adolf Kolping 1813. december 8-án született és száznegyven esztendővel ezelőtt, 1865. december 4-én, ötvenkét éves korában halt meg. Azt a korszakot, amelyben élt, a hitetlenség terjedése és az egyre súlyosbodó szociális problémák jellemezték. Teológiai tanulmányai és pappá szentelése előtt iparosként a cipész szakmában dolgozott, jól ismerte hát a kétkezi munkások minden gondját-baját. Mint kölni egyházmegyés pap 1849-ben indította el mozgalmát. Fiatal káplánként személyes küldetését abban ismerte fel, hogy a nyomasztó szociális problémák enyhítésének szentelje életét. A katolikus legényegylet megalapításával a fiatalokat akarta kivezetni elszigeteltségükből, életük sikeres megoldásához kívánt segítséget nyújtani közös művelődés és önsegélyezés megszervezésével. Célja elkötelezett keresztények nevelése volt, akik képesek felelősen helytállni családi életükben, hivatásukban és a társadalomban.

Halálakor Közép-Európában kereken négyszáz egyesület létezett, melyek világosan megfogalmazott célkitűzések szerint, országhatárokon átívelő szövetségi rendszerben működtek. A Kolping mozgalom egyesületei és intézményei a társadalom egy meghatározott rétegének, a mesterlegényeknek – a mai középosztálynak megfelelő rétegnek – igyekeztek életviteli segítséget nyújtani a tisztes polgári egzisztencia megalapozásához, a keresztény középosztály erősítése érdekében.

Magunkért és környezetünkért

A szekularizáció Kolping kora óta Európában egyre terjed és a globális világgazdaság újabb mélyreható szociális nehézségeket teremt. Az Európai Unióban sem tartják fontosnak a kontinens keresztény gyökereinek megemlítését. Az általa alapított mozgalomban azonban továbbra is elkötelezett hívek igyekeznek a polgári életben a keresztény szellemiséget közösen megjelentetni, felelősen tevékenykedni saját boldogulásuk és környezetük javára.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>