Cikkek listázása

Guarani indiánok: hűség önmagunkhoz

Szerző: Suhajda Lajos SVD

December és karácsony egybetartozik, hiszen: „Megjelent megváltó Istenünk kegyelme minden ember számára” (Tit 1,11). Hogyan? „Ez lesz a jel: Találtok egy jászolba fektetett, bepólyált gyermeket” (Lk 2,12). Isten gyermek lett, megszentelte a gyermekkort és rámutatott értékére. Felnőttként ezt megtette szavaival is: „Bizony mondom nektek, ha nem változtok meg, s nem lesztek olyanok, mint a gyermek, nem mentek be a mennyek országába. Aki tehát kicsi, mint ez a gyerek, az a legnagyobb a ­mennyek országában” (Mt 18,3–4). Nemcsak ő értékelte így a gyermekeket, hanem a mennyei Atya és a Szentlélek is: „Abban az órában Jézus kitörő örömmel dicsőítette az Istent a Szentlélekben: »Dicsőítelek, Atyám, ég és föld Ura, hogy elrejtetted ezeket a bölcsek és okosak elől, és kinyilvánítottad a kicsinyeknek«” (Lk 10,21). A gyermek Jézus saját példáján mutatta meg a gyermekség értékét, feladatát, jövőjét, a velük foglalkozók kötelességét. Ezt így foglalja össze az evangélista: „Jézus meg gyarapodott bölcsességben, korban s Isten és emberek előtti kedvességben” (Lk 2,52).
Most egy paraguayi guarani indián kislányról, Vilmáról írok.
Paraguay Dél-Amerika szívében fekszik. Lakóinak száma 5 millió. Ezek 95 százalékban meszticek (indián és spanyol ősök leszármazottai). Az őslakosok, a guarani indiánok ma már csak 90 ezren vannak. Jórészt elszigetelten élnek, de a többi lakos közé is elvegyülnek. Csodálatos, hogy milyen békésen és nyugodtan élnek. Mindent megfigyelnek, minden állati hangot meghallanak és megértenek. Van egy álmuk: a föld olyan legyen, ahol minden ember elfogadja a másikat másságában. Legyen mindenki hű önmagához, így lesz majd másokat is gazdagító érték.

Ezt az álmot így fogalmazta meg 1977-ben „indián papjuk és gyógyító emberük”, Nanderu Simeon Delgado: „A földön sok nép él. Mindegyik a maga módján. Mi, az ava guarani, úgy határoz­tunk, hogy egyszerűen és feltűnés nélkül élünk, az őserdővel összhangban. Arra vagyunk hivatottak, hogy az erdő törvényeit ismerjük. Bölcsességünk abban áll, hogy ismerjük a természet életciklusát, körforgását; megértjük, tiszteljük és becsüljük.”

Vilma guarani indián leányka. Így mesél önmagáról: „Pirapói vagyok. Ez egy kisváros Argentina határa mellett. A neve anyanyelvemen ficánkoló halat jelent. Ez a városka japán település. A telepesek 45 évvel ezelőtt jöttek, és földművesek. De élnek itt németek is, ők marhatenyésztéssel foglalkoznak. Mi mindkettővel egy kicsit, ezenfelül még halászattal is.

Négyen vagyunk testvérek. Én már iskolás vagyok: másodikos. Iskolánkat magunk építettük. Mindenki dolgozott rajta: a gyermekek, a fiatalok, a szülők. Csak az építőanyagot kellett megvenni.

Az iskolában a steyli missziós nővérek tanítanak. Az órák spanyolul vannak. Odahaza azonban – meg egymás között is – min­denki anyanyelvén beszél. Már elég sok japán szót is tudok. Délután 13-tól 17 óráig járok iskolába. Szeretek tanulni, iskolába járni. A tanítás megkezdése előtt az udvaron, a zász­lónál sorakozunk. Míg két tanuló felhúzza a zászlót, mi a nemzeti himnuszt énekeljük. Van egyenruhánk is. Édesanyám varrja az egész iskola részére. Mielőtt bevonulnánk, az igazgató nővér szemlét tart: rendes-e a ruhánk, tiszta-e a cipőnk, megfésülködtünk-e? Mivel kevés könyvünk van, a tanító nővér sok feladatot ír a táblára, mi pedig lemásoljuk a füzetbe. A péntek sportnap.

Iskolánkban gyakran ünnepelünk. Az ünneplést mindig szentmisével kezdjük. Felajánláskor körmenetben visszük az ajándékokat az öt földrésznek megfelelően. Ázsiát a japánok, Európát a németek, Amerikát mi képviseljük. Afrikánál és Auszt­ráliánál kicsit csalunk. Népviseletben, táncolva megyünk.

A legnagyobb ünnep az, ha egy leány 15 éves lesz. Ilyenkor disznót vagy tehenet vágunk. Rengeteg a vendég: a rokonok, az ismerősök, a barátok, a tanulók az iskolából mind hivatalosak. Alig várom, hogy 15 éves legyek!”

Imádkozzunk, hogy minden nép megismerje isteni küldetését, és ahhoz hűséges is maradjon. Így gazdagítjuk egymást.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>