Cikkek listázása

Huszonötödik Öregdiák Est Kecskeméten

A rendalapító gondolatai ma is érvényesek

Szerző: Sipiczki Sándor

A napokban immár 25. alkalommal rendezték meg a kecskeméti Piarista Gimnázium egykori növendékeinek találkozóját, a Piarista Vacsorát. Azt est díszvendége Jesus Maria Lecea, generális atya volt, és ellátogatott a rendezvényre asszisztense is, Ruppert József, Kecskemét díszpolgára, aki hosszú éveken át igazgatta a hírös városi gimnáziumot.
– Járt-e már Kecskeméten, és milyen emlékek fűzik településünkhöz? – kérdeztük a rendfőnöktől.

– 1985-ben látogattam először a városba, az akkori generális atyát kísértem el, mint generálisi asszisztens – válaszolta Jesus Maria Lecea. – Természetesen felkerestük az itteni gimnáziumot is. Nagy örömünkre szolgált a látogatás, mert akkor még nem tudtuk, hogy miként működik egy kelet-európai ország piarista iskolája, és benyomásaink igen kedvezőek voltak.

– Sokan mondják, hogy a hagyományos rendek utánpótlásgondokkal küzdenek, és egyre inkább a lelki mozgalmak veszik át a szerepüket. Ön hogy látja ezt?

– Ismerem ezeket a gondolatokat, de nem osztom mindenben a felvetőik véleményét. A történelem során már nagyon sokszor születtek új lelkiségi mozgalmak. Egyesek megmaradtak, mások nem, és a szerzetesrendek közül is több megszűnt az évszázadok során, de aztán újjászülettek, és folytatták munkájukat.

– Mennyire tartja aktuálisnak Ka­la­zanczi Szent József gondolatait?

– Rendalapító atyánk nagyon mélyen belelátott az emberi lelkekbe, és felismerte, hogy abban a korban mire volt igazán szükségük. Úgy gondolta, hogy egy sokkal igazságosabb és szebb társadalomnak a felépítéséhez szükséges, hogy a gyerekek, a fiatalok komoly nevelést kapjanak. Azért alapította az iskolát, hogy minden ifjúnak lehetősége legyen a tanuláshoz, a tudomány, az erkölcs, a vallás alapjainak elsajátításához. A mai kor gyermekekre vonatkozó dokumentumai megerősítik Kalazanczi Szent Józsefnek e gondolatát. Ezért szilárd meggyőződésem, hogy a piarista iskoláknak ma is van létjogosultságuk. Fontos feladatunk, hogy pontosan felmérjük a mai gyerekek, fiatalok igényeit, és megtaláljuk az utat arra, hogy kiegyensúlyozott, szép életre nevelhessük őket. Ilyen értelemben ma is érvényesek rendalapítónk tanításai.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>