Cikkek listázása

Termő, ékes ág

Szerző: Rózsásné Kubányi Andrea

Fotó: Lambert Attila

„Az anyaság nem szerep, hanem hivatás, életpélda és felelősség! Magyarország sorsa és élete azon múlik, hány gyermek születik. A fiatal anya termő, ékes ág, amelynek fává kell szilárdulnia. Kin múlik a jövő? Nem a reklámokon, hogy mit tudunk eladni, hanem azon, hogy mit tudunk odaajándékozni, és milyen értéket adunk át gyermekeinknek! Ez elsősorban az édesanyán múlik” – ezekkel a szavakkal bátorította hallgatóságát és elmélkedett az anyaság hivatásáról Ladocsi Gáspár, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspöke, az Esztergomi Hittudományi Főiskola teológiatanára november 4-én a Városmajori Jézus Szíve Plébániatemplomban a magyar családok számára megtartott első pénteki missziós konferenciabeszédek sorozatban.
Már a jegyességben érezni kell a felelősséget az élet továbbadására, hangsúlyozta Ladocsi püspök atya. „Ahhoz, hogy egy lányból jó édesanya válhasson, elhivatottság kell. A keresztény férj édesapa, a feleség édesanya lesz. A házasság nemcsak szerelmi kapcsolat, hanem egy olyan közös út, amelyben távlatot kell látnunk. Az anyaság áldozatvállalás, öröm és egyben hivatás is. Minden asszony arra van rendelve, hogy a legszebb gyümölcsöt teremje: a gyermeket. Pótolhatatlan az életet adó és gondozó édesanya személye, akinek legnagyobb ékességei gyermekei.”

A kincs, amely többet ér az aranynál

A püspök úr felhívta a figyelmet az anyanyelv szeretetére is. A legszebb nyelv mindenkinek a sajátja, ami nemcsak kommunikációs eszköz, hanem ennél sokkal több. Kincs, ami többet ér az aranynál. A legfontosabb, hogy a kisgyermek első szavait, amit édesanyjától hall, gazdagítsák azok a népdalok, mondókák és mesék, amelyek már évszázadok óta élnek nemzetünk ajkán, és hála Istennek, nyomtatásban is megjelentek. A tévé és a videó soha sem tudja pótolni azt a meleg és közvetlen anyai szót, amelyet az ágyban meghallgatott esti mesék jelentenek a gyermek első éveiben. A kultúra ilyen irányú átadása mellett a lelki élet fejlesztése is az édesanya legfontosabb feladata. Az Istennel való személyes és szoros kapcsolat megalapozása gyermekkorban kezdődik. A gyermekként megtanult imákat még öregkorában is tudja az ember. Az első imádságok ekkor vésődnek örökre emlékezetünkbe, és ha felnőtt korunkban el is tévelygünk az isteni útról, egy-egy nehézség kapcsán ezek a szavak jönnek először újra elő.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>