Cikkek listázása

Verbiták missziós táborai 2005 nyarán

Veletek vagyok…

Szerző: Lányi Béla SVD

Fotó: Szabó Alex SVD

Verbita missziósok és premontrei nővérek együttműködésének gyümölcse a 2005. július 4. és 9. között gyermekek részére szervezett zsámbéki tábor, illetve a 2005. július 25. és 30. között fiatalok részére rendezett kőszegi tábor, mindkettő a misszió üzenetét közvetítette. Résztvevőkben nem volt hiány: Zsámbékra kétszáznegyvenen, Kőszegre százötvenen érkeztek. A két tábor azt próbálta élményszerűvé tenni, ahogyan egy misszionárius fokozatosan tudatára ébred hivatásának, és megvalósítja azt. „Veletek vagyok!” – hangzott a mottó, hiszen a résztvevők Jézust keresték, aki velünk van az eucharisztiában, és aki a hithirdetők előtt jár még az őserdők elhagyatott ösvényein is.
A tarka, tüskés papírpolip távoli, mexikói népünnepélyek, fieszták hangulatát idézi, ahogy vidáman himbálózik a fán. „Üsd, vágd!” – hangzik a biztatás, és a tábor résztvevői nagy dorongokkal próbálják beverni a sok réteg papírból és ragasztóból összetákolt tárgy falát. Amikor aztán az egyik roma gyereknek sikerül lyukat vágni a tarka csillagszerűségbe, finom cukorkák hullanak ki belsejéből. A gyermekek egymással versenyezve próbálnak minél többet elkapni belőlük. Róbert testvér, egykori mexikói misszionárius lelki magyarázatot is fűz az egészhez: a rikító színekre mázolt papírszörnyeteg magát a gonoszt jelképezi, hét tüskéje pedig a hét főbűnt. Ha az ember küzd a gonosszal, akkor megtapasztalja Isten kegyelmét – ezt mutatja a finom édesség. A mi európai, elvilágiasodott környezetünkben talán szokatlan a gonoszság, a bűn, a sátán ilyen „kézzelfogható” megjelenítése. Talán túl egyszerűnek is tűnik. De lehet, hogy egy kicsit a déli földrészek lakóinak is igazuk van, számukra a lelki dolgok nagyon is keverednek a mindennapok életével, sőt még a szórakozással is. És megkapó, hogy a mi gyermekeink mennyire fogékonyak a vallásosság ilyen megközelítésére, a Dél üzenetére.

A bevezető nap után azzal foglalkoztunk, hogy mi is indít egy hithirdetőt arra, hogy távoli országokba induljon. Míg a gyermektáborban a templomot mint a hit megtestesítőjét vettük szemügyre, addig a fiataloknál érdekes előadásokat hallottunk a hit hirdetésének szükségességéről, illetve arról, hogy mennyi igazi kalandot jelent a missziós élet.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>