Cikkek listázása

Nemzeti Eucharisztikus Kongressszus

Ünnepelni, imádni és szemlélni őt

Szerző: Haáz Andrea

2005. szeptember 17‑én, a budapesti Szent István-bazilikában kerül megrendezésre a Nemzeti Eucharisztikus Kongresszus, amely a Magyar Katolikus Egyház ünnepe az Eucharisztia Éve alkalmából. A szeptemberi országos találkozó egyben hálaadás is lesz azokért a kegyelmekért, amelyekben a magyar egyház közössége részesült az év során.
„Ha az emberek tudatában lennének az eucharisztia értékének, a hozzá vezető utat rendőrökkel kellene biztosítani” – mondta Kis Szent Teréz. De a hívők tömegeit inkább emberi példaképek, tartalmasnak ígérkező rendezvények, vagy egy-egy zarándokhely szent vonzása mozgatja meg annyira, hogy felkerekedjenek, mint ahogy tette ezt az a többszázezres tömeg is, amely idén áprilisban II. János Pál pápa ravatalához és temetésére igyekezett.

A szentéletű pápa utolsó világméretű lelkipásztori akciójaként azonban éppen az eucharisztiának az imádására, középpontba állítására igyekezett a hívők figyelmét irányítani a tavaly októberben meghirdetett Eucharisztia Évével. II. János Pál többek között arra hívta fel a figyelmet Mane nobiscum Domine kezdetű apostoli levelében, hogy az eucharisztia a kommunió, a szeretetközösség forrása, amit a hívő ember alapvetően az egyház tagjaként tud megélni.

Az év magyarországi zárásaként megrendezésre kerülő Nemzeti Eucharisztikus Kongresszus célja is az, hogy figyelmünket az eucharisztiában mindig jelen lévő, egyházi közösségünket építő Jézus Krisztusra fordítsuk. „Ünnepelni, imádni és szemlélni” jövünk össze őt, ahogyan az apostoli levelében olvashatjuk. A pápa hívását követve ebben az évben egyházmegyék, plébániai és kisközösségek igyekeztek jobban megérteni és elmélyíteni az eucharisztia titkát előadásokkal, elmélkedéssel, gyakoribb szentségimádással. Remélhetőleg a hívek személyes istenkapcsolatának és a közösségi életnek elmélyítését és megerősödését is szolgálta mindez. A szeptemberi országos találkozó egyben hálaadás is lesz azokért a kegyelmekért, amelyekben a magyar egyház közössége részesült az év során.

A program elemeiben figyelmet fordítunk az eucharisztiának arra a gazdag jelképrendszerére, amely, ha teljesen feltárni nem is, de megsejtetni képes velünk ennek a misztériumnak a gazdagságát: szemléljük majd mint világosságot, áldozatot, szenvedést, lakomát és táplálékot a kenyér és bor formájában. Felvillannak a hálaadás, az örömhír, a misszió, a legkisebbek szolgálatának dimenziói.

A nap programjában természetesen hangsúlyos módon kap helyet a valóságos jelenlét ünneplésének és szemlélésnek két formája a szentségimádás és az ünnepi szentmise, amelyet dr. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek mutat be. Az eseményre az összes magyarországi egyházmegyéből várjuk a híveket: plébániai közösségek, szerzetesközösségek, mozgalmak tagjait, családokat, egyházi iskolák diákjait.

„Az Eucharisztia Éve abból a csodálatból születik, amellyel az egyház e nagy misztérium színe előtt áll. (…) Legyen az Eucharisztia Éve mindenki számára alkalom arra, hogy újra tudatosítsuk azt a páratlan kincset, amelyet Krisztus az ő egyházára bízott. Késztessen élőbb és átéltebb ünneplésére, amelyből szeretettől átformált keresztény élet fakad” (részlet II. János Pál pápa, Mane nobiscum Domine kezdetű apostoli leveléből).

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>