Cikkek listázása

Katolikus iskola a Dobroda partján

Ne csak oktasd, neveld is kedves gyermekedet

Szerző: Szabó Gyula Sándor

Hit, tudás, szép élet, jó – ezen értékeket tűzte zászlajára megalakulásakor az egyházasgergei Szent József Katolikus Szakiskola és Speciális Szakiskola, amikor jó egy évtizede a rendszerváltás elején Szabó József karancskeszi plébános kezdeményezésére és a Kalot Szövetség támogatásával – szinte a semmiből – megteremtették a Karancs-völgyi iskolát.
A lendülettel és nemes szándékkal teli fiatal pap és segítői egy szegény gyerekeknek rendezett táborozást követően ébredtek rá – s talán maguk a gyerekek is segítettek nekik ebben –, hogy kell egy hely, ahol a mostohább sorsú, hátrányos helyzetű fiatalok is tanulhatnak; csellengés, utcán csavargás, ezernyi bizonytalanság helyett szerény, de szeretetet és biztonságot nyújtó otthonra találhatnak. Időközben az intézményt a váci püspökség vette át, s mint gondos gazda, azóta is fenntartója a szegény gyerekek iskolájának, a „Kalotnak”, melyet a mai napig sokan így ismernek a környéken.. A hőskorszak erőfeszítéseire az első igazgató, dr. Miklós Zoltán így emlékezik:

– Még a falra kerülő feketetáblát is úgy kellett más iskolából elkönyörögnünk, de megkaptuk, s még ezernyi segítséget a Karancs-völgyi intézményektől, emberektől. De amire büszke vagyok: kezdettől fogva ingyen ebédet adhattunk diákjainknak – mondta a mezőgazdaságból doktorált alapító intézményvezető, aki nagy elismeréssel szólt arról a maroknyi csapatról, amely keresztényi elkötelezettséggel vállalta az oktató-nevelő munkát, szolgálatnak tekintve hivatását.

Ha már ebédről is volt szó, itt említem meg, hogy iskolánkban az étkezés továbbra is ingyenes diákjaink számára. Jól felszerelt konyhánkon, amely tankonyha is egyben, saját egykori diákunk a szakácsnő, aki nálunk szerzett szakácsszakmunkás bizonyítványt. Ízletesen főz, kiválóan végzi munkáját, az ő személyes életútja is jó példa lehet minden egyes diákunk számára, hogy van felemelkedés!

Van és lehet felemelkedés! Tulajdonképpen ezt szeretnénk minden fiú és lány szívébe vésni, s minden nevelői, pedagógiai célt ennek a szolgálatába állítani, hogy esélyt adjunk a hátrányt szenvedőknek.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>