Cikkek listázása

Aki öreg – az ócskavas?

Szerző: Suhajda Lajos SVD

Isten teremtette meg az embert. Gondolta: az ember fejlődjék, működjék. Utána majd átviszi az örök jelenbe, ahol ő is él. Az ember életébe azonban beleszólt a bűn. Következménye: a visszafejlődés és az élet fájdalmas lezárása, a halál. A bűn azonban nem tudta elvenni a reményt: ha el is múlik minden, az „isteni jelen” továbbra is vár. Ez megszépíti a „visszafejlődést”, az öregséget is. Csak el kell fogadni és gyakorolni a róla szóló isteni üzenetet.
Isten az ő időtlenségében Dániel prófétánál önmagát Ősöregnek nevezi (Dán 7,9). Sirák fiánál pedig ezt olvassuk: „Az ősz emberekhez a bölcsesség való, és az öregekhez jó tanács osztása, a tisztesekhez pedig higgadt megfontoltság. Az aggok koszorúja a gazdag tapasztalat, dicsőségük pedig az Úrnak félelme” (Sir 25,4–6). Ehhez, sajnos, jön más is az öregségben, ezért figyelmeztet az Isten: „Ne vesd meg, amit öregektől hallasz… mert így tudásra teszel szert” (Sir 8,9); „Hallgass apádra… és ne vesd meg anyádat azért, mert öreg lett” (Péld 23,22); „Ne űzzél csúfot az öreg emberből, hiszen mi magunk is megöregszünk egyszer” (Sir 8,6); „Fiam, legyen gondod elaggott apádra, és ne szomorítsd meg élted egy napján se! Nézd el neki, ha értelme csökken” (Sir 3,12–13). A Leviták könyvében a szentségről szóló részben olvassuk a törvényt: „Becsüld meg az ősz fejet, add meg a tiszteletet az öregnek és féld Istenedet. Én vagyok az Úr” (Lev 19,32). Izajás könyvében maga Isten vigasztalja az időseket: „Mint eddig is tettem, továbbra is viszlek, fenntartalak és megmentelek benneteket” (Iz 46,4).
Az évek sokasodása magával hozza az öregséget a misszionárius életében is.
Páter Mészáros Ferenc 73 éves, és 40 éve él Indonéziában. Egy újságíró elbeszélgetett vele, több órás beszélgetésük lényegét az alábbiakban összefoglaltuk.
Ruteng püspökének határozata szerint egy plébániát sem vezethet olyan személy, aki már betöltötte 70. életévét. A felelősséget vegyék át a fiatalabb papok. Floresz szigetén nincs paphiány. „Tehát ócskavas vagyok – állapítja meg csalódottan és szomorúan Feri atya. Úgy érzi, mintha életművét megkérdőjeleznék. – Gondolod, hogy aggok házába kell vonulnom? Ahhoz még életerős vagyok. Még jól érzem magam itt.”

Mészáros atya eddigi munkaterülete: templomok, kápolnák, elemi és középiskolák, műhelyek építése. Teljes erőbevetéssel gondozza a híveket. Ha összeadnánk a kilométereket, amennyit végiggyalogolt, már visszaérkezhetett volna Kalocsára, ahonnan elindult. Vagy talán többször is megtehette volna ezt az utat. A plébános itt sokak számára az, aki mindig, mindenben és mindenkit segít vallási és politikai hovatartozástól függetlenül. Segít, akár jótanácsra, akár hitelre, akár gyógyszerre van szükség. Ő mindent be tud szerezni.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>