Cikkek listázása

Újjáéledt a bencés romkert

A szentjakabi nyár ihlető csendjében…

Szerző: Lőrincz Sándor

Fotó: Kovács Tibor

Gyarló az ember, Magyar mise, Attila ifjúsága, Befogad és kitaszít a világ – néhány előadás abból a gazdag kínálatból, amit a Szentjakabi Nyári Esték programsorozat keretében megtekinthet a nagyérdemű. A közigazgatásilag Kaposvárhoz tartozó egykori kistelepülés, Kaposszentjakab romkertje különleges helyen, történelmi „díszletek” között kínál lehetőséget arra, hogy néhány kellemes órát töltsön el itt a látogató. A bencés apátság romkertje önmagában is lebilincselő látvány, de a kiállítások, koncertek, valamint a szabadtéri előadások sora új színnel gazdagítja a somogyi megyeszékhely kulturális életét.
A bencés apátság romkertje valóban lenyűgöző idegenforgalmi látványosság, s ha belekukkantunk a távcsőbe vagy felmegyünk a közelmúltban épített kilátóba, még teljesebb panoráma tárul elénk. Rálátunk a hetvenezres városra és környékére. No meg közelebb kerülünk az égiekhez is. Megszentelt helyen járunk, ódon falak és faragott kövek fogadnak bennünket. Miközben a romok között sétálunk, megidéződik a múlt. Dr. Magyar Kálmántól, a megyei múzeum régészétől tudjuk: a Győr nemzetség a 11. század közepén hozta létre kegyúri temetkező helyét a bencés apátság megalapításával Zselicszentjakabon, a mai Kaposszentjakabon. Az írásos emlékek szerint Ottó nádorispán 1061-ben alapított itt egy bencés monostort. Somogy egyik legtekintélyesebb apátsága volt a kaposszentjakabi még III. Béla idején is. 1392-ben a Pécsi Egyházmegyéhez tartozott a monostor, s a temploma búcsúengedélyt is kapott. Így kapcsolódhatott be a középkori zarándokmozgalomba.

A 16. század elején készült bencés vizitációból kiderül, hogy mindent rendben találtak a vizitátorok, ám a szolgaszemélyzetet kicsit túlzónak tartották. Az apáttal együtt hat szerzetes élt e helyen, ami elég soknak számított az akkori monostori létszámokhoz képest. 1550-ben viszont már eléggé elhagyatott lett az apátság, majd 1555-ben, Kaposvár elfoglalásakor Szentjakab is török kézre került, és a törökök erődítményként használták az út mentén, magas dombon emelkedő kolostor épületeit.

Az ezt követő évszázadok során fokozatosan váltak az enyészet martalékává a falak, de a most látható részletek beszédes bizonyítékai a múltnak. Nagy Emese végezte a kolostoregyüttes régészeti kutatását 1960–1966 között, s a kolostorépületet a műemléki helyreállítást követően – amikor csővázszerkezetet emeltek a romok fölé – 1973 óta látogathatja a közönség. A megye legkorábbi, 11. századi palmettadíszes oszlopfejezeteit és a lábazati részeket az egykori kerengőn állították ki.

Az ezredfordulós évek új lehetőséget kínáltak, így a jelentős állami támogatásnak köszönhetően nagy fordulatnak lehettünk tanúi: kiállítóteremmel, alkotótáboroknak is alkalmas helyiségekkel bővült a romegyüttes, és impozáns tervek alapján új védőszerkezet is került az öreg falmaradványokra, az értékes kőleletek fölé. Különféle rendezvények addig is voltak itt, ám a megszépült környezet újabb kulturális koncepciót szült, s így válhatott rendszeressé a nyári programsor.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>