Cikkek listázása

Tizedik évfolyamát indítja szeptemberben a Talentum

A nonprofit menedzsmentről keresztény szellemben

Szerző: Márton Gábor

Miért kell és hogyan lehetséges a piaci, gazdasági fogalmakat – melyek a nonprofit szektorban ugyan már meghonosodtak – a keresztény szervezetek körében is „elterjeszteni”, közismertté és elfogadhatóvá tenni? A Talentum képzés trénerei immár tíz éve dolgoznak azon, hogy azok a civil szervezetek, egyházi csoportok vagy közösségek, melyeknek szüksége van néhány, a civil menedzsment területén alapismeretekkel rendelkező munkatársra vagy önkéntesre, praktikus és használható tudáshoz juthassanak. A Talentum Alapítvány az Önkéntesek Támogatásáért kuratóriumi elnöke, B. Balogh Edit az évtizedes munka tapasztalatai mellett a megváltozott igényekre reagáló megújulásról és új képzési formákról is beszélt lapunknak.
– Hogyan indult a Talentum képzés?

– 1996-ban munkatársammal, Csompilla Mártával keresztény civil szervezeteknél dolgozva tapasztaltuk meg, milyen nagy az igény egy korszerű képzésre, mely gyakorlati ismereteket közvetít az egyházban dolgozók számára. Mindketten olyan tanulmányokat folytattunk éppen, amelyekből számtalan anyagrészt át le­hetett dolgozni katolikus viszonyokra. Emellett igyekeztünk eljutni hasonló tematikájú tanfolyamokra, ahol szintén rengeteg új ötletet kaptunk saját programunk kidolgozásához. Az 1996–97-es tanévben meghirdettük első öt hétvégés képzésünket Talentum Egyházmegyei Önkéntesképző néven.

– A név kiválasztásával az egyházi kötődést kívánták kifejezni?

– Igen, a név már induláskor megvolt, hiszen az ismert evangéliumi szakaszt (Mt 25,14–30) választottuk mottónkká, s ez azóta is elkísér bennünket. Jézus szavainak szellemében szeretnénk megszólítani az embereket: akinek van képessége, talentuma valamire, annak kötelessége, hogy tudását gyarapítsa, és ezzel saját magán túl környezetét, egyházát is gazdagítsa. Mi pedig ehhez igyekszünk lehetőséget biztosítani minden érdeklődőnek. Fontosnak tartjuk, hogy nemcsak szakmai, de lelki megközelítést is nyújtsunk résztvevőinknek, ezért a hétvége programjában mindig benne van a szentmise.

– Mely témákat dolgozza fel az öt hétvége?

– Úgy állítottuk össze a teljes képzés tematikáját, hogy a különböző szervezetekben tevékenykedők saját profiljuknak megfelelően alakíthassák a nálunk szerzett ismereteket. Alapvető fontosságú a közösségépítés és a tervezési folyamatok (stratégiai és projekttervezés) tudatos művelése, illetve mindehhez az anyagi lehetőségek megteremtése pályázatírás, adományszerzés útján. Mivel tapasztalataink szerint rengeteg önkéntes dolgozott akkoriban különféle csoportokban, az ő megszólításuk, irányításuk is szerepelt a témáink között humánerőforrás-kezelés címmel. A marketing, a PR és a kommunikáció fogalmakat is igyekeztünk keresztény szempontból megfoghatóvá tenni.

– Milyen volt a fogadtatása mindennek?

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>