Cikkek listázása

Könyvajánlat

A. Dué – J. M. Laboa: A kereszténység történeti atlasza

(Formátum: 24×31 cm, 322 o., Agapé Kiadó)
A kereszténység történeti atlasza című mű szövegét Juan Maria Laboa, a madridi neves történész és teológia tanár állította össze, a könyv grafikai megszerkesztésén pedig Andrea Dué fáradozott. A 322 oldalas könyv 76 fejezetre oszlik, és feldolgozza az egyetemes kereszténység történetét ­egé­szen napjainkig. Minden fejezet 4 oldalt tesz ki. Az első két oldalon színes térképek találhatók, amelyeket más színes illusztrációk egészítenek ki. A másik két ol­dalon Laboa profeszszor szövege olvasható, amelyet fekete-fehér rajzok, domborművek és fényképek gazda­gí­tanak.

Leszkai András: A Mogyorókirály és a Diókirály (Moha bácsi meséi 6.)

(Formátum: 14,8×21,0 cm, 120 o., Új Ember Kiadó)

Növekszenek Törpeháza lakói: Gyopár már egészen nagy fiú; Moha, akivel még iskoláskora előtt ismerked­tünk meg, lassan felső tagozatba lép; öccsük, Ugribugri is több éve iskolába jár már.

A Moha-történetek sorozatának épp a közepén járunk. A mesék mindegyike – a felhőtlen szórakoztatáson túl – örök tanulságokkal is szolgál. A kistörpék – s minden gyermek és felnőtt – életének alapvető kérdésein túl (akaraterő, önfegyelem, tisztesség és tisztességtelenség, hatalmaskodás és megbocsátás) igazi, felnőtteket is megrázó élményben van része a törpecsaládnak: fel kell dolgozniuk a nagymama halálát.

Az eddigi történetek és a három testvér ismeretében vajon csodálkozunk-e, ha kiderül, hogy a fájdalmon Ugribugri tud legszebben és legmegnyugtatóbban felülkerekedni?

Az Új Ember Kiadó Leszkai András (1907–1988) Moha-meséit gondozva, kronologikus sorrendbe állítva igényes, kisgyermekek számára is könnyen olvasható, gazdagon illusztrált könyvsorozat formájában jelenteti meg, amely számot tart a legfiatalabb korosztályok és az idősebb generációk figyelmére egyaránt.

Süveges Gergő

Albán József: Gondolat abc

(Formátum: 18×11 cm, 104 o., Glória Kiadó)

Aki kinyitja ezt a rendhagyó „ábécéskönyvet”, bizonyára érdeklődéssel olvasgatja majd a szerző, Albán József atya gondolatait, rövid elmélkedéseit. Egy-egy szó kapcsán – az akarattól a zarándok címszóig – fogalmazza meg a szerző azokat a gondolatokat, összefüggéseket, amelyek a gondolkodó keresztény emberben felmerülhetnek. Barátság, büszkeség, dicsőség, élet, fájdalom, gyümölcs, pásztor, rossz, szó, tett… – mind olyan fogalmak, melyek az olvasót arra ösztönzik, hogy a szerző gondolatait tovább szője, saját életén is elgondolkodva, szembesülve cselekedeteivel, mulasztásaival. „A mi időnk, jelenünk, óránk – nevezzük bárhogy is – az Isten tulajdona. Egy percében, minden gondolatában és mozdulatában benne van az egész életünk. Ezért felelősség és lehetőség” – olvassuk az óra szócikkben.

A könyv – amelynek gondolatai korábban a Remény című katolikus hetilapban jelentek meg – útravalóul szolgálhat minden gondolkodó, igazi értékekre nyitott ember számára.

Bertha Éva

Honlapajánló: Elő a talentumokkal!

A Talentum internetes játék a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 2004. évi kommunikációs programjához ­kap­csolódik, amelynek jelmondata: „Hit, tudás, emberség”. Az egyház ezzel az üzenettel állítja középpontba a katolikus iskola értékeit. A játékban 1–12. évfolyamos tanulók vehetnek részt három korcsoportban. Minden korcsoportban hetente öt feladatot kell megoldani a humán és reál műveltség, a hitélet, a sport, a művészet területéről. A Talentum harmadik, utolsó fordulója április 27-től június 21-ig tart. Vagyis még nem késő a közel 4000 játékos közé belépni, hiszen mindenkinek érdemes versenyezni nemcsak a nyereményekért, hanem a közös játék öröméért, a megszerezhető tudásért is.

További információ és regisztráció a www.katolikus.hu/jatek honlapon található.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>