Cikkek listázása

Európa védőszentjei

Az egyház a szentekben a Krisztus tanítását hősiesen kö­­vetőket tiszteli. Ők éppúgy hús-vér emberek voltak, de a népsokaságból kiemelkedtek, mert életpéldájukkal szemléltették, hogy különböző korokban milyen sokféle formában lehet Krisztust követni. Tekintet nélkül arra, hogy földi pályafutásuk során tudós főpapok vagy egyszerű szerzetesek, hercegkis­asszo­nyok vagy cselédlányok voltak, bőven volt részük jóban-rosszban, ugyanúgy örültek, bajlódtak és botlottak, mint mi; de legyőzték a kísértéseket s az életszentség csodás magaslataira emelkedtek. Minden hívő embernek és szinte minden fog­­lalkozásnak, városnak, országnak, sőt földrésznek is megvan a maga égi pártfogója. Európa hat nagy szent, Nursiai Szent Benedek, Szent Cirill és Szent Metód, Szent Edit Stein, Sienai Szent Katalin és Svéd Szent Brigitta égi oltalma alatt áll.
Az Örök Város erkölcstelensége arra ösztönözte Nursiai Benedeket (480 k.–547), hogy hátat fordítson Róma léha vi­lágának, s egy barlang magányába vonuljon ­vissza. Rövidesen reme­ték hatalmas csapata vette körül. Monte Cassinó hegyén megalapította a bencés rend anyaházát. Gazdag tapasztalatai alapján megírta a Regulát, az egész nyugati szerzetességnek máig alapul szolgáló sza­bályzatát. Benedek Regulája nemcsak a szerzeteseknek, de minden kereszténynek is valódi életszabálya lehet. Szerzetesei a nyugati világban az egyik legfontosabb kultúrteremtő erőt kép­viselték. A nyugati szerzetesség atyjaként tisztelt Benedeket VI. Pál pápa 1964-ben Európa védőszentjének nyilvánította.

A szlávok nagy apostolainak, Szent Cirillnek (826 k.–869) és Szent Metódnak (815 k.–885) hittérítő tevékenykedése gazdag aratást hozott Isten or­szága számára, és biztosította nép­szerűségüket a szláv népek körében. 860 kö­rül a Krím-félszigeten élő kazárok között térí­tettek, majd Rasztiszláv herceg meghívására Mor­vaországban te­vé­kenykedtek. Meg­szer­kesztették a szláv írásmódot, az ún. glagolita ábécét, melynek segítségével lefordították ószláv nyelvre a Szentírást és a szertartáskönyveket. A liturgiában a nép számára érthető szláv nyelvet használtak, amit a német papság szentségtörésnek tartott, emiatt bevádolták őket a pápánál. A pápa azonban jóváhagyta működésüket. II. János Pál 1980-ban Európa társvédőszentjévé nyilvánította a testvérpárt.

A pápa 1999-ben Krisztus e neves tanúi mellé három női szentet helyezett, ezzel is hangsúlyozva azt a fontos szerepet, amelyet a nők betöltöttek és mindmáig betöltenek a földrész egyházi és világi történelmében. Sienai Szent Katalin (1347–1380) volt az első as­szony, akinek a politikában nagy szerep jutott. Az itáliai városállamok egymás közötti csatározásaiban, valamint a császár és a pápai állam elleni harcokban nemegyszer a békebíró szerepét töltötte be. Politikusok és uralkodók megbecsült tanácsadójaként is tevékenykedett. Életművének megkoronázása volt, amikor rábeszélésére XI. Gergely pápa az avignoni fogságból visszatért Rómába. Szent Katalinra, aki Krisztus sebhelyeit viselte testén, április 29-én emlékezünk.

Svéd Szent Brigitta (1303–1373) hazájában óriási tekintélynek örvendett, politikai kérdésekben is igen nagy volt a befolyása. A svéd történelem kiemelkedő alakja három típust egyesített magában, amelyek időben elég messze esnek egymástól: az ősi germán szagák hősnőjét, a középkor szent asszonyát és az itáliai reneszánsz úrhölgyét. Férje halála után szerzetesrendet alapított, majd bejárta Európát. Azon fáradozott, hogy Európa uralkodóit kibékítse egymással, és hogy a keresztények egységét előremozdítsa.

A zsidó családból származó Edith Steinre (1891–1942) fényesnek ígérkező tudományos pályafutás várt, de ő ehelyett Keresztről Nevezett Teréz Benedikta néven karmelita szerzetesnő lett. Fi­lo­zófiai munkásságának köszönhetően országos hírnévre tett szert. A modern nők problémáinak szakértőjeként Németország-szerte tartott előadásokat, minden nőkérdést Mária magatartása alapján oldott meg. A 20. század európai drámáinak jelképévé vált Auschwitzban halt meg. Tanúságtétele példa az igazság keresésére, a zsidók és keresztények közötti kölcsönös megértés építésére.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>