Cikkek listázása

Teszten a 7-es BMW

„Dr. Agy vagyok”

Szerző: Somogyi Kristóf

Méltó ellenfélre talált a Mercedes S osztálya és az Audi A8-a. A nemrég modellfrissítésen áteső 7-est ugyanis minden földi jóval felsze­relték (4 zónás klíma, DVD lejátszó, AM mikro alapú tévéadás, bőrülések stb.). A felsorolhatatlanul sok extra mellett kapott egy új szerkezetet is: az iDrive-ot. Ezzel az egy programmal ugyanis a kocsi összes kényelmi, ill. elektronikai beállítását tudjuk szabályozni (pl. klíma erőssége, felfüggesztés merevsége, magassága, CD-DVD lejátszása, rádió és tv beállításai stb.). Emiatt eléggé üres a középkonzol, ezt tároló rekeszekkel rakták tele. Ez a szerkezet az új BMW-kben már ott lesz, jelenleg még csak az 5-ös és 6-os osztály rendelkezik e találmánnyal.

A belső tér hatalmas. Az autó 5029 mm hosszú, a hosszabb típus /L/ 5126mm. A bőrülések minden irányba mozdíthatók, természetesen elektronikusan. A kézifék és a váltó automatikus, ezért hatalmas a kartámasz jobb kéz felől is. Hátul is hasz­nálható az iDrive, ez esetben azonban csak ketten férnek el. Ám ekkor könnyen tudjuk használni a középső ülés mögötti hűthető minibárt is. Hátul kettő képernyő helyett „csak” egyet találunk középen. A váltó a Trabantokhoz hasonló módon a kor­mány mellett van, de hatalmas és nehezen kezelhető kar helyett csak egy kisebb kapcsoló formájában. Az alapfel­szereltség része a keyless-go (kártyával történő indítás, ill. ajtónyitás) és a linguatronic (hanggal történő vezérlés); de természetesen megmaradt a hagyományos kulccsal való kezelés is.

A motorok elég erősek, de 2100 kg mozgatásához ez bizony kell is. A típusok a következők: 730i, 735i, 745i, 760i, 730d, 740d, 730Li, 735Li, 745Li, 760Li. Ezek 218LE és 445LE között változnak. A fogyasztása tűrhető (13 l/100km), me­nettulajdonsága kiváló, a csomagtér viszont nem igazán mondható nagynak a maga 500 literével, ez ugyanis egy Thália csomagterével egyezik meg.

Az autóról nehéz rosszat mondani, az ára a kategórián belül elfogadható (sokat csökkent az utóbbi időben), a komfort tökéletes. A konkurensek azonban mégis találtak valami hibát: a külsejét. Nos, ízlések és pofonok…

Bővebb információ: www.bmw.hu; www.bmw.de.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>