Cikkek listázása

Rózsafüzér királynéja tiszteletére a világosság rózsafüzér (is)

Szűz Mária iskolájában

Szerző: Szungyi László

Október hónapjának beköszöntével évről évre a rózsafüzér imádság kerül a hívek buzgóságának középpontjába. Rózsafüzér királynéja tiszteletére naponta kezünkbe vesszük az olvasót, és lelki rózsakoszorút fonunk a Boldogságos Szűznek. II. János Pál pápa kezdeményezésére a világosság olvasó öt új titkának elmélkedését Isten népe rövid idő alatt megszerette. Bár meglepetésszerűen ért bennünket a szentatya ezen ajándéka, ésszerű logikáját, hiánypótló fontosságát hamar beláttuk. A naponta imádkozók életébe immár bevésődött, hogy a hét napjai közül csütörtökön kerül rá sor. Szent Péter utódjának gondolata szerint Máriával Krisztus arcát szemléljük, miközben a bevezető három üdvözlégyben Jézus neve után kérjük, hogy tisztítson meg minket, őrizze meg lelkünk békéjét és erősítsen meg bennünket a szentségekben.

Az új olvasó minden titkában ott fénylik az isteni Bölcsesség, ott ragyog annak tanítása, aki a „világ világossága” (vö. Jn 9,5) Tőle és belőle árad az az isteni fény, amelyet ha valaki befogad, akkor a Világosság, azaz Isten igaz gyermekévé válik.

Az első titok elmélkedésének témája: Jézus, aki a Jordánban megkeresztelkedett. Megismerjük őt mint az Atya küldöttét, a szeretett Fiút. Keresztelő János a bűnbánat jeléül vízzel keresztelte a választott nép hozzá sereglő tagjait. Urunk felett, amikor bűntelenül, alázatosan a bűnösök sorába lépett, megnyílt az ég és világosság támadt, mert Isten Lelke ott lebegett a víz felett és leszállt a Bárányra, s az Atya tanúságot tett róla. Megnyilatkozott az Isten mint Szentháromság.

Amikor a keresztség szentségében részesültünk, mi is a Szentháromság életébe kapcsolódtunk, és szívünkben mennyei világosság támadt. Leszállt ránk a Szentlélek, hogy Krisztus példájára az Atya igazi gyermekeivé formáljon bennünket. Jézus alázatát, engedelmességét követve az Atyának bennünk is kedve telik. A Szűzanya közbenjáró imája szüntelenül kíséri lelki fejlődésünket.

A második titokban előttünk van Jézus, aki Kánában megmutatta isteni erejét. Szemléljük az engedelmes Jézust! Édesanyja, aki meglát minden gondot, bánatot, észreveszi, hogy fogytán a bor, tapintatosan felhívja Fia figyelmét, hol és miben kell segíteni. Közbenjárására az Üdvözítő isteni erejével a vizet borrá változtatta, és ezzel megerősítette tanítványai hitét.

Mi vagyunk a szolgák, akik figyelik az édesanyát, s megszívlelik utasítását: „Tegyétek, amit mond!”

A harmadik titok elmélkedési témája: Jézus, aki meghirdette Isten országát. Az ő jövetelével elérkezett Isten uralma, amelyet mindenkinek felkínál. A sötétben élőket a világosság országába hívja. A belépés feltétele a megtérés és az őszinte bűnbánat. Mária hitéből tanulva elnyerhető az ország.

A negyedik titok lelki szemeink elé idézi Jézust, aki a Tábor-hegyén megmutatta isteni dicsőségét. Szemléljük a világ világosságát! Megtisztult lélekkel mi is megtapasztalhatjuk Isten jelenlétét. A mennyország előíze bátorít arra, hogy megszívleljük az Atya felszólítását, amely az Úr színeváltozásának hegyén hangzott el: őt, Jézust hallgassuk. Ha életünk súlyos keresztjei ránk nehezednek, nem szabad kétségbeesni, inkább emlékezni kell! Fénylő pontként gondoljunk saját tábor-hegyi élményeinkre. Amikor igaz szeretettel találkoztunk, azt segítőkész lélekkel másoknak továbbadtuk, amikor bűneinket megsirattuk, amikor Istenbe merülten imádkoztunk – mindig a hegyen voltunk.

A világosságos olvasó ötödik titka az Isteni szeretet nagy jelére utal: Jézusra, aki az eucharisztiában nekünk adta önmagát. A gyöngéden szerető Jézusra figyeljünk most! Elárulása éjjelén az árnyék mellett ragyogóbb a fény. Szeretete soha nem látott csodát művel, mely megismétlődik értünk a világ végezetéig. Élő kenyér: benne áldozza életét övéiért. Az Úr mérhetetlenül szerető önátadása nem fejeződött be szenvedésével és kereszthalálával. Feltámadása után jelen akar lenni övéi között a kenyér és bor színében. Így minden szentmisében megajándékoz bennünket saját életével. Amikor imádjuk, saját szeretetének fényét sugározza.

Szűz Mária iskolájában a világosság titkai igaz Krisztus követésre és hiteles, következetes keresztény életre tanítanak. Ha a világosság olvasóját nagy szeretettel, buzgón végezzük, egészen biztos, hogy a Világ Világossága egyre több fényt hoz életünkbe.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>