Cikkek listázása

Tevékeny Élet Fesztivál Lakitelken

Érteni, szeretni, szolgálni, világot, Istent, embert

Szerző: Kovacsics Zsuzsanna

A Katolikus Szeretetszolgálat PAX Otthona szervezte és rendezte meg a Tevékeny Élet fesztiválját a katolikus szeretetotthonok lakói számára. Mi is ez a fesztivál? Az otthonok lakói évente bemutatják egymásnak produkcióikat: verset, prózát mondanak, énekelnek vagy színpadi játékokat mutatnak be…

Első hallásra ebben semmi rendkívüli nincs. Azonban nem akárkikről van itt szó. Azok lépnek fel, akik hosszú életük vége felé úgy érzik, hogy megcsúnyultak, legyengültek, erejük megfogyatkozott, mindenüket és mindenkijüket elveszítették. Végül megtörtént velük a legborzasztóbb dolog: intézménybe kerültek, mert segítségre szorulnak, és ott, ahol éltek, ezt a segítséget nem kapták meg. Fellépnek azok is, akiket talán soha senki nem tartott értékesnek, mert olyan fogyatékossággal születtek, ami miatt – sokak szerint – terhet jelentenek környezetüknek és a társadalomnak egyaránt. Pedig Jean Vanier azt tanítja, hogy ők pusztán a létükkel a szív igazi értékeire figyelmeztetik a világot. Ők is Isten gyermekei, akiket Isten ugyanazzal a személyes szeretettel, feltétel nélkül szeret, mint mindenki mást. Isten szemében az, ami a legfontosabb, nagyon gyakran a legrejtettebb. A fesztivál örömrekordját ők tartják: mellettük megtapasztalhattuk, hogy örömre való képességünk mennyire fogyatékos.

A lakiteleki Népfőiskola Kölcsey Házába betoppanó néző első pillantásra elcsodálkozhatott a fergeteges hangulaton, amelyet az ipolytölgyesi, tiszaalpári, hejcei, jászberényi, péceli, gerendási, dabasi és még sorolhatnánk, honnan, melyik otthonból érkezők árasztottak maguk körül. Az előadások vidámak voltak, mégis könnyeket fakasztottak, gyermekien egyszerűek, mégis mély gondolatokat ébresztettek, szomorúak, és mégis az élet szépségéről, jóságáról szóltak, arról, hogy van értelme.

Másodszor élvezhettük a Népfőiskola és Lezsák Sándor, országgyűlési képviselő, az MDF alapító tagja vendégszeretetét. Először 2003-ban rendezhettük meg az idősek, betegek, sérültek fesztiválját, akiket az Úristen ránk bízott. A fesztivál elindítója és fővédnöke, Lezsák Sándor idén egyben a zsűri elnöke is volt. A zsűri tagjai volt még: Lezsák Sándorné, a Népfőiskola igazgatója, Pál Attila színművész, a kecskeméti Nemzeti Színház tagja, Endrődy Zsuzsanna, a Katolikus Szeretetszolgálat igazgatója valamint Bánfiné Tóth Mária, a vendégeket ellátó Pax Otthon igazgatója.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>