Cikkek listázása

Beszélgetés Szabó Tamás tábori püspökkel

A laktanyákban szükség van a lelkészekre

Szerző: Körössy László

November 3-án leszerel az utolsó magyar sorkatona is. Hazánkban ezzel megszűnik a kötelező sorozáson alapuló katonai szolgálat, és megkezdődik az átállás a kizárólag önkéntes haderőre. Jelenleg ötezren teljesítenek polgári szolgálatot a hadseregben főként kulturális és egészségügyi intézményekben, november 3-án ők is „leszerelnek”. A tábori lelkészi szolgálatnak az átfogó haderőreform kapcsán kialakult helyzetben is meg kell találnia a maga szerepét. A jelenlegi kihívásokról, valamint a külföldön szolgálatot teljesítő lelkészek helyzetéről kérdeztük Szabó Tamás püspököt, a hazai – idén tíz éves – katolikus tábori ordinariátus vezetőjét.

– 1994. január 10-én létrejött hazánk és az Apostoli Szentszék közötti államközi megállapodás a tábori lelkészi szolgálat felállításáról. A megállapodás értelmében a katonák mellett azok családtagjai, továbbá a polgári alkalmazottak, illetve családtagjaik is a katonai ordinariátus joghatósága alá tartoznak.

A tábori lelkészek a megalakulástól kezdve nemcsak a sorkatonákkal foglalkoztak, hanem a fokozatosan belépő szerződéses katonákkal is. Ilyen értelemben nem számít forradalmi újdonságnak, hogy nem lesznek sorkatonák. Természetesen más módszerekkel kell a szerződésekkel foglalkozni, mások a felmerülő problémák is. Ez utóbbiak abból is adódnak, hogy a sorkatonák kötelességnek tettek eleget – nem mindig örömmel és készséggel –, míg a szerződésesek önként vállalják a szolgálatot.

Míg a sorkatonák esetében a helyi parancsnok szabaddá tett bizonyos időtartamot a kiképzési időből a lelkészek számára, a hivatásosoknál erre kevésbé adott a lehetőség. Ezután sem járható az az út, hogy valakit odavezényeljenek valamilyen előadásra, amelyet a lelkész tart. Vannak azért lehetőségeink. Például a tiszti főiskolán a képzésben van egy meghatározott idő, melynek keretében a lelkészek bemutatkozhatnak, beszélhetnek a szolgálatukról, valamint arról is, hogy milyen kérdésekkel lehet hozzájuk fordulni.

– A haderőreform nem jelenti azt, hogy a lelkészek „kiszorulnak” a laktanyából?

– Azt mondhatom erre, hogy a honvédség speciális jellegéből adódóan nem. A szolgálat működésének és fennállásának indoka továbbra is érvényes. A hadseregben nélkülözhetetlen erkölcsi alapértékek – a szolidaritás, a bátorság, az egymásra való odafigyelés – képviseletében, a katonák jellemformálásában komoly szerepe van a lelkészeknek.

A lelkész jelenléte a laktanyában nem egy esetben kiprovokálja a katona érdeklődését, akinek például eszébe jut, hogy meg szeretne nősülni, de még nincs megkeresztelkedve, és akkor elkezdődhet egy beszélgetés az életről, a hitről. Ilyen és hasonló okok miatt is szükség van a laktanyában a lelkész jelenlétére.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>