Cikkek listázása

2004. május 23.: a tömegkommunikáció 38. világnapja

Média a családban – a család a médiában

Szerző: Gábor Adrienn Angéla

 „A média és a család – kockázat és gazdagság” címmel jelent meg a 38. tömegkommunikációs világnapra kiadott szentszéki dokumentum. II. János Pál pápa ezúttal arra buzdítja a családokat, hogy mindig találják meg a közösségi életükhöz szükséges támaszt és bátorítást a médiában, hogy ezáltal is egészséges erkölcsi értékekre nevelhessék a fiatalokat, és közvetítsék a szolidaritás, a szabadság és a béke kultúráját. Nos, nem vagyunk könnyű helyzetben, hiszen Magyarországon alig van olyan tartósan nézhető tévécsatorna, ahonnan nem agresszió és erkölcstelenség zúdul a nézőre. Azok a kezdeményezések pedig, amelyek az élet kultúrájának dicséretét vállalják fel, egyelőre erőtlennek – és veszteségesnek – tűnnek. 
  A korszak, amelyben élnünk adatott, a reményvesztés korszakának tűnik – olvassuk II. János Pál pápa az Egyház Európában című apostoli buzdításában. Sok a céltalan, bizonytalan, elkeseredett ember – az egész európai kontinensen éppúgy, mint Magyarországon –, és a keresztények közül is sokan vannak hasonló lelkiállapotban. A reménytelenség okát egyházi elemzők abban látják, hogy a világ egy Isten nélküli antropológiát akar érvényesíteni. Az emberiség meghasonlott a saját vallási gyökereivel, ezért nem csodálkozhatunk azon, hogy igen tág teret kapott a nihilizmus a hétköznapokban. 

    Kérünk ebből? 

    Egy olyan új, „szabad” világ megépülésének vagyunk tanúi, amelyet a tömegkommunikáció ural, és amely olyan alapelvek mentén szerveződik, ahol Krisztus már régen nem szegletkő. Mi fog győzni? A halál vagy az élet kultúrája…? Az emberiség nagy része azt hiszi, hogy a felszínes és mulandó dolgokban megtalálhatja a békéjét. Manipulált paradicsomot és földi mennyországot gyártanak futószalagon, az itt és most diadalmaskodik a közgondolkodásban – és bizony ezt látjuk-halljuk mindennap, tévében, rádióban. Miért van így? – kérdeztük dr. Veres András „médiapüspököt”, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkárát.

    – Komolyan hiszem, hogy a média nagyon sok pozitív érték megvalósítására alkalmas, ugyanakkor tág teret biztosít a visszaéléseknek. Az egyik fő gondot abban látom, hogy a mai ember túlzottan is kiszolgáltatottjává vált a tömegkommunikációnak. Felmérésekből tudjuk, hogy naponta négy-öt órát is képesek az emberek televízió előtt ülni, ahelyett, hogy szabadidejüket családjukkal, szeretteikkel töltenék – játékkal, beszélgetéssel, imádsággal. Különösen nagy probléma, hogy a médiumok felelősei – többségükben – igen rossz irányt vettek. Mindaz, ami ma a képernyőn játszódik, a legkevésbé sem kedvez a kultúrának, a családnak, és úgy általában az emberi értékeknek. Ennyi agresszivitás és erkölcstelenség, amely az utóbbi időben megnyilvánul a hazai médiában, korábban nem volt jellemző.

    Ez bizonyára sok családot irritál, akik megpróbálnak tudatosan védekezni a média befolyása ellen. Sokan megtervezik, hogy milyen műsort engednek gyermekeiknek megnézni, illetve saját maguk számára is megfontoltan választanak programot. Így van ez a Szócska családban is. Az ötéves Kincső és hároméves Boróka édesapja, Szócska Ákos a Hír Televízió egyik külpolitikai szerkesztője. Médiaszakemberként „belülről” is tapasztalja a tömegkommunikáció áldásos és átkos hatásait. Feleségével, Magó Kingával, aki a Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnáziumban testnevelő tanár és osztályfőnök, csak „előzsűrizett” filmeket és műsorokat enged megnézni gyermekeinek.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>