Cikkek listázása

Az édesanyák kezében a jövő

Szerző: Körössy László

 A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatait tekintve hazánkban folyamatosan csökken az élve születések száma. A nők magasabb életkorban vállalnak gyereket, közülük egyre többen nem kívánják a gyermekáldást. Sokan az anyagi háttér megteremtésére, a karrierépítés fontosságára hivatkoznak. Tőzsér Pálné tizenegy gyermekes édesanyát kérdeztük meg, hogy mi a véleménye erről a jelenségről. 
  – A mai fiatalasszonyokból sajnos hiányzik az a képesség, hogy észrevegyék és értékeljék az élet valódi mélységeit és titkait. Nem rosszak ők, csak senki nem mondta meg nekik a titkot. Már az ő édesanyjukban sem volt meg ez az érzékenység, így nem is nevelhették őket erre. Az elmúlt negyven év következménye, hogy a családalapításban, a gyermekvállalásban nem látnak értéket.

    Az Orbán-kormány intézkedései nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a fiatalok elszántabbak és bátrabbak lettek ezen a téren. De talán nem is az intézkedések voltak a legfontosabbak, hanem az, hogy az otthonteremtést, a családi életet, a gyermekvállalást úgy mutatták fel, mint az egyik legnagyobb értéket, és ma is kiállnak mellette.

    A nők többsége manapság nem tudja, hogy a legnagyobb dolgot teheti a világon, ha gyermeket, gyermekeket szül, új életet hoz a világra. Hiszem, hogy az anyák kezében van a magyarság és az egész emberiség jövője. A leendő férfiakat, apákat, szerzeteseket, papokat mind mi neveljük, ezért létfontosságú, hogy Jézust engedjük magunkban érvényesülni. Hiszem, hogy Isten Fia azért jött el kétezer évvel ezelőtt, hogy most anyaként is megnyilvánulhasson bennem. Amilyen mértékben lefoglal magának az Úr Jézus, ugyanolyan mértékben szabadon is hagy. Nem veszi ki a kezemből életem irányítását. Akkor vagyok jó anya, ha teljesen Jézusnak élek. Amikor még kiskorú a gyermeked, talán nem látod ezt, de amikor a serdülőkorba lép, megtapasztalod, hogy nem tudsz neki segíteni, tehetetlen vagy. Csak azzal segítesz, ha hiszed, hogy Jézus rejtőzik benne, ha feltétlenül elfogadod, állandó szeretettel felemeled. Jó lenne megmutatni, hogy a legkisebb, tizenhét éves fiammal – aki egy igazi mai serdülő, akinek kételyei vannak az egyházzal, a hittel kapcsolatban, olykor búskomorság gyötri – hogyan nyílunk meg egymásnak, hogyan éljük meg az isteni szeretet egységét, amikor hétvégeken hazajön a kollégiumból. A fiatal anyákat nagyon becsülöm, egyedül azt sajnálom, hogy nincs mellettük egy másik anya vagy pap, aki segítene nekik.

    – A lányokat lehet-e nevelni arra, hogy jó édesanyák legyenek?

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>