Cikkek listázása

Csodák Zircen

Szerző: Liszkay András

Zircet igencsak megviselte a több mint négy szocialista évtized. Amit lerombolt, az még hagyján, de amit épített… Telirakta a valaha bájos kisvárost szocreállal és panelbarokkal. Sok idő telik még el, mire a ciszterciek magyarországi központja, a Bakony fővárosaként is emlegetett település kiheveri a „daliás” időket. Éppen ezért, ha tehetjük, látogassunk el Zircre, mert azzal is segítünk a városkán, ha otthagy­juk turistaforintjainkat, és bár az utcákon való sétálgatásban kevés örömöt lelünk, még így is több csodát látunk ott, mint amennyit könnyedén befogadhatna a földi halandó.

Vonattal Győrből és Veszprémből átszállás nélkül juthatunk el Zircre, tehát valamelyik megyeszékhelyet kell elérnünk ahhoz, hogy végül a Bakonyba jussunk. Az út lassú és döcögős, viszont nagyon szép. Autóval délről, a Balaton irányából a 82-es úton, északról ugyanezen a meglehetősen nagy forgalmú főútvonalon lehet megközelíteni a célt. Pápa vagy Mór felől – tehát keletről és nyugatról – alsóbbrendű, de szintén szép környezetű utakon juthatunk el Zircre. Idegenforgalmi szezonban nem könnyű parkolóhelyet találni a városban, de nem kell megijedni, ha nem tudunk a főtér kellős közepén megállni, mert még a távolabbinak számító pontokról is néhány perc alatt elérhető gyalog is mindaz, amit érdemes megtekintenünk.

Zircen az apátság, az arborétum és Reguly Antal körül forog a világ. A ciszterciek birodalmán és a tudós Rákóczi téri szülőházán kívül még a Kossuth utcai barokk kistemplom, a mellette föltárt középkori templom- és királyi udvarházmaradvány, a közelben lévő, 1723-ban épített korábbi rendház, valamint a Szabadság téri Mezőgazdasági Gépmúzeum érdemel nagyobb figyelmet.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>