Cikkek listázása

Misszionáriust Európának!

Isten tempója egészen más

Szerző: Suhajda Lajos SVD

Jézus az apostoloknak missziós parancsot adott mennybemenetele előtt, ajándékként az emberiségnek, megbízatásként az egyháznak: „Én kaptam minden hatalmat égen és földön. Menjetek tehát, tegyétek tanítványommá mind a népeket… tanítsátok meg őket mindannak a megtartására, amit parancsoltam nektek” (Mt 28,18–20). Az egyház ezt a kijelentést mindig komolyan vette. Lassan kialakult az a szokás, hogy csak Európából küldtek misszionáriusokat a többi földrészre. Ezt a szokást először az törte meg, hogy az európai kivándoroltak is küldtek hithirdetőket a pogányok közé, majd a II. vatikáni zsinat után a „színes bőrű” egyházmegyékből is egyre több papot küldtek a missziós területekre.
A verbiták 1990 óta Európába is küldenek misszionáriusokat. Igy az Isteni Ige Társulatnál Magyarországon már egy-egy lengyel, indiai, argentin és két indonéz pap működik. Ezúttal egy Ausztriában működő mexikói verbitát mutatunk be.
Az innsbrucki repülőtéren mintegy száz ember kísér egy mexikói fiatalembert, aki hazájába készül visszatérni. Ausztriában végezte a teológiát, itt kezdte papi működését is. A színhely: Innsbruck, Szent Pál plébánia. A hívek száma nyolcezer. A vallási fellendülést mára az anyagiasság elnyomta.

P. José Antonio Gomez Torres segédlelkészként, fiatalos lendülettel kezdte meg a munkát. Sok nehézséggel kellett megküzdenie, de kedvét ezek sem tudták megtörni. Tapasztalatairól így beszél: „A jegyesek csak akkor jöttek el a plébániára, amikor már az éttermet lefoglalták, a fényképésszel és az anyakönyvvezetővel mindent elintéztek. Ha kérdőre vontam őket, azt felelték: »Fizetem az egyházi hozzájárulást, elvárhatom tehát az egyház szolgáltatásait.« Hogy a házasság szentség, amire fel kell készülni, az egyáltalán nem érdekelte őket – csak a pompa.”

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>