Cikkek listázása

Karmel-hegyi boldogasszony

A Szűzanya szövetsége

Szerző: Kácser Anikó

Izrael egyik legszebb hegye a Karmel-hegy, melynek oldalain ma már Haifa városa terül el. Ötszázötvenkét méter magas csúcsáról a város és a kikötő fölött ellátni a tengerig. Az ószövetségi Szentírás költői módon beszél Karmel-hegyéről, mely nem csupán szépségével vívta ki a figyelmet. Illés próféta itt védte a hitet isteni kegyelemmel megerősítve, és az ő szellemét követve zsidó majd keresztény remeték ide vonultak, hogy az Úr színe előtt élhessenek.

A középkorban már nyugatról is érkeztek remeték Illés barlangjához. A 12. század elején Kalábriai Bertold, egykori keresztes lovag tíz társával együtt szemlélődő rendet alapított a hegyen – ők a karmeliták. Életcélul tűzték ki, hogy a Szűzanyát különleges szeretettel tisztelik engesztelésül azokért, akik szerte a világon ezt nem teszik. Templomot építettek Mária tiszteletére, s nagyon szigorú vezeklő élettel engeszteltek a bűnösökért.

Mikor a muzulmánok meghódították a Szentföldet, a szerzetesi közösség menekülni kényszerült. Ekkor alakultak át kolduló renddé, miközben Ciprus, Szicília, Franciaország és Anglia területén új kolostorokat alapítottak.

Szigorú életmódjuk és népszerű­sé­gük sokak nemtetszését kiváltotta. Még a pápánál is bevádolták őket, ami miatt III. Honorius fel akarta oszlatni a rendet. Ekkor az angliai Stock Szent Simon volt a karmeliták általános perjele, akit a hagyomány szerint maga a Szűzanya buzdított arra, hogy lépjen be a rendbe. A nehéz időkben a rendfőnök úrnőjéhez fordult, hogy vegye oltalmába rendjüket, és bizonyságul a szentatya is kapjon kézzelfogható jelet. A Szűzanya meg is jelent III. Honorius pápának és felkérte, hogy az oltalma alatt álló karmelitákat védje meg. Még aznap – amit a hagyomány 1251. július 16-ra tesz – Mária megjelent Simonnak is és átadott neki egy különleges ruhadarabot, mondván, hogy aki ebben hal meg, és életében megtartja a viselésével járó kötelezettségeket, nem fogja elszenvedni a pokol tüzét.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>