Cikkek listázása

A nagyszülő szerepe a családban

Osztozzunk egymás életében!

Szerző: Mészáros Péter

A Molnár családot mindenki ismeri a mátyusföldi Nádszegen. István, a családfő az építőiparban vállalkozik. Munkája gyakran elszólítja, ám a családi tűzhely sosem alszik ki. Felesége, Ilona gondot visel a ház aprajára-nagyjára. Öt gyermekük van. Felnőtt lányukat már férjhez adták, s a következő fiú is távol került. A középiskolás Bernadett Szerdahelyen készül a jövőre: talán menedzser lesz. Ilona szárnyai alatt már csak két tinédzser maradt. Teendője azonban így is éppen elég akad, hiszen édesanyjával, Juhos Irénnel a plébániaközösség lelkét alkotják.
Juhos néni a falu központjában lakik egyedül, de nem magányosan. Azt mondja, egészsége már nem a régi, ám ez egyáltalán nem látszik rajta. Töretlen akarattal és derűvel dolgozik. Ilona minden nap meglátogatja édesanyját, vagy éppen fordítva: Irén néni tér be az unokákhoz. A gyerekek is mindig úgy lépnek be a nagymama kapuján, mintha hazatérnének. Ha egy-két napon belül nem jelenik meg valaki – bár ez ritkán történik meg –, a rokonok rögtön aggódni kezdenek...

– A hétköznapok dolgaiban a fiatalok nem kérnek az öregek véleményéből. Élik a maguk világát, és ebben alig van helye másnak, mint a diszkónak… – mondja Irén néni.

– A falubeli fiatalasszonyok viszont sokat dolgoznak. Közülük többen Magyarországon kaptak munkát – teszi hozzá Ilona. – A háztartásban csak szüleikre számíthatnak. A gyermeknevelésben is a segítségüket kérik. Csakhogy a köszönet mellé nem jár más. A fiatalok túlterheltek, az idősek pedig gondoskodást igényelnek. De ki kíváncsi rájuk, ha vár a kert?

Úgy tűnik, Bernadett is inkább a nagyi véleménye mellett tör lándzsát:

– Azt hiszem, hogy a fiatalok inkább a saját fejük után mennek. Pedig ez nem mindig jó...

– És te szívesen beszélgetsz a na­gyival? Fontosnak tartod, hogy meghallgasd, mit mesél?

– Természetesen. A kerti munka jó alkalmat jelent, hiszen akkor senki sem siet sehová. Olyankor annyi minden az eszébe jut a nagyinak. Elmondja, hogyan énekeltek, mit játszottak régen. Nem volt könnyű a gyerekkora: háború, kitelepítés… Ilyenkor egy kicsit mindig eszembe jut, hogy mennyivel könnyebb dolgunk is van most! Egyébként nagyon gyakran látjuk nagyit – folytatja Bernadett. – Jön, ha segítségre van szükség, vagy ha csak egyszerűen társaságra vágyik. Engem sok mindenre megtanít. Mindennapos, de annál fontosabb dolgokra: kalácsot vagy pogácsát sütni, kötni és imádkozni.

– Úgy érzed, gazdagabb vagy, mint azok a fiatalok, akik nincsenek kapcsolatban a nagyszüleikkel? – kérdezem a fiatal lánytól.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>