Cikkek listázása

Nyár

Szerző: Herdics György

„A nyár az én szerelmem, érte égek…” – írta Kosztolányi Dezső, egy másik versében, 1917-ben pedig így vall: „Ha haldoklom, ezt suttogom: Nyár volt”.

Minden bizonnyal nemcsak Kosztolányi érzett így. Sok ember szerelme a nyár, amely, lám, megint itt van. Miért is szeretjük a nyarat? Talán a napsütés miatt? Vagy azért, mert ilyenkor sokan útra kelnek, hogy kipihenjék fáradalmaikat, s újra egy kis erőt gyűjtsenek, hogy aztán majd ismét nekifeszülve a munkának, jobban, derűsebben, kipihenten tudjanak alkotni?

Igen, a napsütés oly csodás. Ha süt a nap, az ember egy kissé szebbnek, tán meghittebbnek is látja a világot. Ha „nyakunkba zúdulnak” a napsugarak, főképp, ha hosszasan várakoztunk a napsütésre, mindjárt megtelnek a terek, a folyópartok. Az emberek szabadabbnak érzik magukat. Szinte egy szempillantás alatt mintha egy nagy ünnep kellős közepébe csöppennénk.

Emberek milliói kelnek útra a nyári hónapokban, hogy új tájakat, számukra eddig ismeretlen vidékeket keressenek föl. Sokakat a kikapcsolódás, az önfeledt pihenés űz, másokat idegen kultúrák, műemlékek vonzanak. Barátságok, szerelmek születnek… Ez a nyár varázsa!

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>