Cikkek listázása

Könnyebb az élet ott, ahol szeretet van

Szerző: Mészáros Péter

Mi a véleménye a nagyszülő szerepéről a szakembernek? Talán nem véletlen, hogy a lélekgyógyász számos dologban egyetért Molnárék tapasztalatával. Strédl Terézia pszichológust napjaink családmodelljéről, a nagyszülők családban betöltött szerepéről és az idősek társadalmi helyzetéről kérdeztük.
– A modern család atomizált. Ez azt jelenti, hogy a fiatalokban hamar megszületik az igény az önálló életre. Korunkban az a jellemző, hogy a házastársak elkülönülnek. Habár úgy látszik, mintha ez változna. Valójában a párok lakhatási minősége határozza meg, hogy a későbbiekben miként döntenek: visszaköltöz­nek‑e a gyerekek nagyszüleihez, vagy – ha lehetőségük van rá – magukhoz veszik-e a korosodó szülőket.

Ha a fiatalok olyan családban nőnek fel, amelyben több nemzedék él együtt, és a szülői házhoz hoznak házastársat, ez mindenképpen javukra válik. Ám ha a pályakezdő ifjak nagyon hamar elszakadnak, és saját önállóságuk megteremtése után, „kerülővel” térnek haza, akkor ez nem mindig válik be.

Az együttélés mellett egy másik érv is szól. Manapság divat, hogy a házastársak csak egy gyermeket vállalnak. Az egykékben él a kapcsolatteremtési vágy, hiszen számukra a szülők baráti kapcsolatot is jelentenek. Csakhogy apu és anyu dolgozik. Ilyenkor jót tesz a családnak, ha a nagyszülő közel van, és a gyermek „társául szegődik”.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>