Cikkek listázása

Zsámbék vesztesége, Vác nyeresége

Szerző: Pallós Tamás

A zsámbéki Zichy-kastélyt 1929-ben a Szent Keresztről Nevezett Irgalmas Nővérek rendje vásárolta meg azzal a céllal, hogy főiskolát működtessen ott. A második világháború után ez az egyházi intézmény sem kerülhette el a sorsát: államosították. Előbb mezőgazdasági, majd tanítóképző főiskola lett. A rendszerváltás után a nővérek visszakapták a hajdani várkastélyt, így a velük történt egyeztetés után 1993-tól ismét katolikus oktatási intézmény, az Apor Vilmos Tanítóképző Főiskola kezdte meg a működését az ódon falak között.

A Zsámbékra jelentkező fiatalok többek között tanító, hitoktató, kántor, szociálpedagógus, óvodapedagógus szakirányok közül választhattak, később bevezették a tanrendbe a „specialitásnak” számító roma óvodapedagógus, illetve roma tanítóképző szakokat. Az iskola zavartalanul, eredményesen működött, híre még az országhatárokon túlra is eljutott. Egy nem várt, tragikus esemény aztán egyszerre megváltoztatta a tízéves sikertörténet addigi menetét: 2003. augusztus 18-án, késő délután kigyulladt a főiskola tetőszerkezete. A tűzoltók hosszú órákon át küzdöttek, hogy a lángokat megfékezzék. Jóllehet az anyagi kár óriási volt, Bencze Lóránt főigazgató nem hagyott kétséget afelől, hogy a főiskola szeptemberben elkezdheti az új tanévet.

Sokáig úgy tűnt, hogy az intézmény átvészeli a nehéz időszakot, sőt tavasszal a kastély közelében felépítettek egy új, minden igényt kielégítő háromszáz négyzetméteres termet is. A remények ennek ellenére az idei tanév végére végleg szertefoszlottak. Időközben ugyanis szakemberek hozzáláttak a sérült épület helyreállításához. Régészek, falkutató restaurátorok is érkeztek velük, hogy felmérjék a több évszázados várkastély rejtett értékeit. Nos, értékekre valóban leltek, hiszen az udvaron bronzkori leletekre bukkantak, bent pedig középkori részleteket és barokk falfestéseket tártak fel – ám a statikusok rossz hírrel szolgáltak. Kiderült, hogy az épület szerkezetileg sokkal rosszabb állapotban van, mint arra előzetesen számítottak. Az elmúlt évtizedekben átgondolatlanul, ötletszerűen helyeztek át falakat, alakítottak ki helyiségeket, s részben a tűzvész következtében, itt-ott a födém is meggyengült. A statikusok kimondták az „ítéletet”: a kastély életveszélyes, ezért a főiskola ott biztosan nem működhet tovább.

A tanítóképzőnek a Váci Egyházmegye nyújtott segítő kezet azzal, hogy Beer Miklós váci püspök felajánlotta: költözzön Vácra az intézmény. Spányi Antal, székesfehérvári főpásztor elfogatta az ajánlatot, hiszen a kialakult „vészhelyzetben” nem kevesebb, mint az iskola fennmaradása volt a tét. A főiskola a váci székesegyház mellett, a nemrég felújított régi szemináriumban, illetve egy nyolc tantermes iskolaépületben lesz elhelyezve.

Beer Miklós elmondta, hogy gőzerővel folyik az átköltözés szervezése, a kijelölt épületeket pedig előkészítik a főiskola, illetve a kollégium fogadására. Eközben a szervezeti és jogi lépéseket egyeztetik a Székesfehérvári Egyházmegyével, valamint az Oktatási Minisztériummal, hiszen a felsőoktatási törvény vonatkozó részét is módosítani kell a költöztetés miatt.

A régi-új tanítóképzőbe mindazon tanárokat és munkatársakat átveszik, akik meg tudják oldani, hogy Vácra járjanak dolgozni. Úgy tudni, az oktatók többsége él a felkínált lehetőséggel. Az Apor Vilmos Katolikus Főiskola diákjainak hallgatói jogviszonya változatlanul megmarad. Az összes felvételt nyert és kollégista fiatalt időben értesítik az évkezdéssel kapcsolatos tudnivalókról. Minden remény megvan arra, hogy Vácon sikeresen folytatódik a színvonalas oktatás, amelynek szilárd alapjait Zsámbékon tették le. 

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>