Cikkek listázása

A hit 3 napja

Szerző: b.z.

A Chemin Neuf Közösség 1973-ban született, katolikus közösség ökumenikus elhivatottsággal, amelynek tagjai különböző felekezetekhez tartozó (katolikus, protestáns, ortodox) férfiak és nők, akik szerzetesként vagy házasságban élnek. A közösség tagjait Jézus Krisztusba vetett hitük köti össze és az a vágy, hogy szolgálják az egyházat, az Evangéliumot, a világot és a keresztények közötti egységért dolgozzanak. 

A Chemin Neuf Közösség tizenkét éve szervez ifjúsági fesztiválokat nyaranta Franciaországban az Hautecombe-i Apátságban. Ez tulajdonképpen egy evangelizációs program, amely lehetőséget nyújt a fiataloknak az imádságra, az őket érintő kérdések megvitatására, tapasztalataik megosztására, a közösségi életben rejlő öröm felfedezésére, az ismerkedésre és természetesen a vidámságra, a szórakozásra.

Az idei nyár ifjúsági programja - A hit 3 napja – elsősorban a hitünket érintő kérdésekre fókuszál, amelyeket a világ intéz hozzánk: Hogyan állhatunk helyt keresztényként a világban, a munkánkban? Mit is jelent az élet tisztelete? Miért ellentétes az abortusz és az eutanázia a keresztény tanítással? Meg lehet-e mindent bocsátani? Mit jelent a Szentlélekben való megújulás? Miért fontos a keresztények közötti egység? Milyen helyet adunk Istennek az új Európában? Stb.

Sok olyan fiatal van, akik szeretnének hosszabb időt eltölteni az Hautecombe-i Apátságban, hogy megismerjék a közösséget, hogy kicsit megálljanak, elcsendesedjenek. A Chemin Neuf Közösség ezért évek óta lehetőséget biztosít egy öthetes közösségi tapasztalatszerzésre – ennek rövidebb formája a háromhetes Keresztelő János ciklus –, ahol a fiatalok előadásokat hallgatnak a hit alapjairól, a lelkiségi kérdésekről, bekapcsolódnak a közösség életébe: az imába, a szolgálatba, a missziókba.

A 2000-es római Ifjúsági Világtalálkozó gyümölcseként megszületett egy ima-, képzési és evangelizációs háló, a Net for God nemzetközi, ökumenikus testvériség, amely ma már több mint ötven országban működik. A Chemin Neuf Közösség kezdettől fogva hivatásának tekinti a különböző keresztény felekezetek közötti egységért való munkát. Ebben az imahálóban szeretné élni Paul Couterier atya vízióját, azaz a láthatatlan monostor tagjává válni, azért hogy válaszoljon Krisztus végrendeletére: Atyám, mindnyájan egy legyenek. A Net for Godban elkötelezett – elsősorban – fiatalok vállalják a napi imát a keresztények egységéért, a szolgálatot környezetükben, az egyház misszióiban. A nyári fesztiválok lehetőséget kínálnak az imaháló tagjainak a találkozásra, a tapasztalatcserére, a közös imádságra.

Voltál-e Nagymaroson? 

Immár harmincegy éve minden ősszel és tavasszal megrendezik a Nagymarosi Ifjúsági Találkozót. A helyszín a festői szépségű Dunakanyarban található. Először 1971-ben Kismaroson gyűltek össze a fiatalok a falu templomában Sillye Jenő zenés tanúságtételére, amely a kommunista diktatúra éveiben merész vállalkozásnak tűnt, az összejövetelek mégis rendszeressé váltak. Eleinte a környékbeli plébániákról, később távolabbról, idővel az ország legkülönbözőbb pontjairól érkeztek a résztvevők. Az ateista rezsim minden igyekezete ellenére sem tudta megtörni a találkozó sikerét.

A helységnév fogalommá vált, hiszen ha valaki ma annyit kérdez katolikus körökben: „Voltál-e Nagymaroson?”, akkor mindenki tudja, nem pusztán a településről beszél, hanem az ifjúsági találkozóra gondol. Az egyes alkalmakon átlagosan mintegy 4000 fiatal vesz részt még határainkon túlról is, hogy lelkileg töltekezzen, a közösség által erősödjön és megélje hitét.

Hazánkban ez volt az első, nagyszámú fiatalt megmozgató katolikus találkozó, amellyel az egyház kilépett a templom falai közül. Mára a rendezvény kinőtte a plébánia területét és a helyi iskolákban, a református templomban és a Duna partján is folynak előadások.

2004-es őszi találkozóra október 2-án kerül sor, amely a harmadik teológiai erényről, a hitről szól majd, folytatásaként a korábbi két találkozónak, amelyek témája a szeretet és a remény volt. A résztvevők a hitről mint képességről és a hitről mint ajándékról hallhatnak majd előadást és beszélgethetnek fakultációk formájában. A találkozó főelőadója: Balog Gyula atya, az egri szeminárium spirituálisa lesz.

– A téma kapcsán – figyelve a világegyház eseményeire – utalunk az oltáriszentségre, „hitünk szent titkára”, amelyet a szentatya által meghirdetett következő eucharisztikus év során kiemelten megünnepelünk, illetve jelezzük már most, hogy a következő, 2005. májusi találkozó témája az oltáriszentség lesz – tudtuk meg dr. Hadi Ferenctől, a találkozó világi szervezőjétől. 

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>