Cikkek listázása

Vízínség várható a világban

Drágább a víz, mint gondolnánk

Szerző: Gábor Adrienn Angéla

A legtermészetesebb – és nélkülözhetetlen – földi kincsre, a vízre figyelt a világ március 22-én. Ekkor volt ugyanis a víz világnapja, amely ha másra nem is jó, arra mindenképpen, hogy az ilyenkor rendre napvilágot látó, riasztó adatsorokkal sokkolják a környezetért és az utókorért aggódó, jó érzésű embereket. A magyarországi központi rendezvényt idén Szegeden tartották, amelynek mottója alapján („A víz fontos – felelős vagy érte!”) Láng István akadémikust, az Or­szágos Környezetvédelmi Tanács elnökét hívtuk rövid beszélgetésre.
A világon hatalmas mennyiségű víz van, az állomány zöme azonban tengervíz, tehát emberi fogyasz­tásra alkalmatlan. Aggasztó számok mu­tatnak rá arra, hogy ideje lenne véget vetnünk a Föld kizsákmányolásának, mert a felhasználható édesvízkészlet már csak rendkívül korlátozottan áll rendelkezésünkre. Ha a világ teljes vízkészletét száz egységnek vesszük, akkor abból csupán 2,3 egység alkalmas emberi fogyasztásra. E csekély mennyiség­nek nyolcvanhét százaléka olyan édesvíz, amely fagyott állapotban lelhető föl a sarkvidékek és a magas hegyek jég- és hótömegében. Mindössze alig több mint tízszá­zaléknyi a hozzáférhető édesvízmennyi­ség, melyet a folyók, a ta­vak és a földalat­ti víztározók raktároznak.

– Ez a mennyiség a világ összes vízkészletének csupán egyetlen százaléka! Ebből kell megoldani több mint hatmilliárd ember ivóvízigényét és háztartási célú vízigényét, a mezőgazdaság öntözővízszükségletét és az ipari felhasz­nálást. Úgy tűnik, az öntözés jelenti majd a jövő vízproblémáját, hiszen már most is minden száz literből hetvenet a mezőgazdaság használ el világszerte – mondja Láng István.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>