Cikkek listázása

Készülődés a házasságra

Isten szeretetének jelei lesznek

Szerző: Bókay László

Fotó: Bókay László

Évek óta szervez előadássorozatot házasodni akaró fiatalok számára a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, az Országos Lelkipásztori Intézet és a Katolikus Családtervezési Tanácsadó. Kéthetenként a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán az érdeklődők avatott előadóktól kaphatnak segítséget a párválasztás szempontjaitól kezdve egészen a szentségi házasság teológiai hátteréig. A februári előadáson Ecseri Miklós és felesége, Zsófia beszélt egykori saját jegyességükről, házasságra való készülődésükről, illetve a baráti, ismeretségi körben szerzett további tapasztalataikról.

A többgyerekes házaspár felváltva beszélt megismerkedésük kezdetéről, kialakuló szerelmükről, döntésükről, hogy jegyesek lesznek, majd arról, hogy összeházasodnak. Mesélték, apró gyermekkorukban ismerték meg egymást. Kapcsolatuk így barátsággal kezdődött, majd folytatódott a cserkészetben, és mint mondták, fiatal felnőttként jutottak arra a döntésre, hogy közösen tervezik leélni életüket. Beszámoltak arról, hogy e döntés pillanatától kezdve – bár már régen ismerték egymást –, megváltozott kettejük egymáshoz való viszonya. Olyan dolgokat is megvitattak, melyeket talán a legjobb barátok sem tesznek, lelkük olyan mélységeibe is bepillantást engedtek a másiknak, amit korábban soha. Jegyességük készülődés volt a házasságra. Az előadáson résztvevő fiataloknak saját és mások példáit sorolták, miről is fontos ezekben az esetekben beszélni. Ilyen volt például a gyerekvállalás kérdése, a munkáról, a tanulásról, a szabadidő eltöltéséről alkotott véleményük. Ismeretségi körükben egy fiatal párnál komoly gondot okozott – akik közül az egyik nőgyógyász volt –, hogy nem tisztázták az abortusz elvégezhetőségéről véleményüket. Ecseri Miklósék a jegyesség ideális hosszáról nem tudtak nyilatkozni, de mint mondták – tudni kell, innen még van visszaút, tehát ilyenkor kell tisztázni, nincsenek-e alapvető erkölcsi, szellemi ellentétek a jegyespár között. Ebben az időszakban a két család is készülődik, hiszen a szülőknek is szembesülniük kell azzal, hogy hamarosan nem ők lesznek gyermekük legmeghittebb ismerői… Sok édesanya, édesapa ilyenkor sürgeti a házasságot, hiszen vágynak az unokákra, életük egyik legcsodálatosabb eseményére készülnek, ezt tekintik életük tökéletes beteljesedésének.

A két előadó tovább sorolta a jegyesség alatti „feladatokat”. Mint mondták változatos szituációkban kell együtt lenni, hogy megismerjék egymást a későbbi párok. Egymás felé teljesen kinyílhatnak, minden korábbi titkot, problémát el kell mondaniuk a másiknak, át kell beszélni az életüket, s a világ elé kell tárniuk házassági szándékukat, hogy a baráti-ismeretségi kör is fel tudja dolgozni az új szituációt. Ebben az időszakban kell papot is keresni. Legjobb olyat, aki legalább a pár egyik tagját ismeri, hogy majd a házasságkötés felemelő pillanataiban a szülők, rokonok, barátok jelenlétében – az oltár előtt – úgy legyen jelen, hogy az mindenkinek boldog emlék maradjon. Arra is figyelmeztettek, hogy sok pár közül az egyik tag ilyenkor kerül közelebbi kapcsolatba az Egyházzal, az itt szerzett tapasztalatok a további viselkedését is komolyan meghatározzák. Épp ezért nem szabad a „legkönnyebb” felkészítést választani, ahol a pap nem támaszt komoly követelményeket a jegyespárral szemben. Mint mondták, az esküvő az Egyház egyik legszebb szertartása, ahol az ifjú pár – Isten szeretetének jelei – egymásnak szolgáltatják ki a szentséget, a pap jelenlétében.

Ecseri Miklós és Zsófi kitértek a házasság előtti szexuális élet, a próbaházasság, összeköltözés buktatóira, de a házassági szerződés – melyet az Egyház tilt – kérdésére is. Az előadáson szóltak az esküvő megtervezéséről, szervezéséről is. Praktikus tanácsokat adtak, hiszen a házasság egy egész iparágat hozott létre, mely próbál a fogyasztásra, a pénz elköltésére sarkallni mindenkit. Mint mondták, a ruha kölcsönzésétől vagy készíttetésétől kezdve a templomi díszítésig lehet a költségeket csökkenteni, s a lagzi is történhet étteremben, lakáson, de ők voltak már cserkésztársaikkal esküvői tábortűznél is… A házasságkötés és az odavezető út – bár csodálatos érzéseket ébreszt a résztvevőkben – fárasztó is. Az Ecseri házaspár azt javasolta, hogy a készülődésből, a szervezésből a lehető legtöbbet hagyjon a pár a rokonság és a baráti kör tagjaira. Ám ennek ellenére a lagzi, az esküvő végére az ifjú pár legtöbbször elfárad, ezért érdemes legalább pár napra a világ zajától, ünneplésétől elvonulni, pihenni, intim pillanatokat együtt tölteni, hogy ezt követően egy test, egy lélekként kezdjék meg a közös életet annak összes könnyű és boldog, nehéz és embert próbáló pillanatával.

Akik jelen voltak a Sapientia hittudományi főiskola épületében tartott előadáson, hiteles házaspártól fontos információkhoz juthattak a házasság szentségéhez vezető útról úgy, hogy a tanácsok, javaslatok, ötletek a tényleges döntésben nagy segítségükre lehetnek majd. A házasság, a család válságban van. Ha többen hallanának hasonló előadásokat, ha nem csupán az Egyházra nyitott fiatalok kapnának ilyen segítséget, akkor talán kevesebb lenne a kudarcos esküvő, a széteső házasság, a csonka család. Pedig a keresztény pár – Isten szeretetének jele.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>