Cikkek listázása

Bibliodráma a Sacré Coeur Nővérek Forrás központjában

Hitünk elmélyítését szolgálja

Szerző: Körössy László

Fotó: Bókay László

A Sacré Coeur Nővérek Forrás Lelkiségi Központjában, Budapesten március 20-án egész napos programot szerveznek Bibliodramatikus kereszthordozás Krisztussal címmel. A programot a neves hazai bibliodramatikus, Varga Péter Pius vezeti.

E lső alkalommal szerveznek a Forrás központban bibliodrámával kapcsolatos rendezvényt, ugyanakkor ez a program „jól illeszkedik a központ célkitűzéseihez” – mondta a Famíliának Szentistványi Rita szerzetesnővér, az alkalom szervezője.

– Arra törekszünk, hogy a „hagyományos” lelki­gyakorlatoktól eltérő felépítésű programokat kínáljunk, a teljes személyiséget bevonva, megmozgatva egy adott lelki téma elmélyítéséhez. Ilyen a bibliodráma, ahogy korábbi rendezvényeink is: a táncmeditáció, vagy az év ünnepköreihez kapcsolódó kreatív foglalkozások, előkészületek.

A Bibliodramatikus kereszthordozás Krisztussal címmel sorra kerülő egész napos program egy szentírási szöveget vesz alapul, és a résztvevők az abban leírt bibliai eseményt dolgozzák fel („eljátsszák”) olyan módon, hogy mintegy belebújnak a történetben szereplők bőrébe, azonosulnak velük.

Mindebben nagyon fontos az, hogy miként vonatkoztatható az adott bibliai esemény a résztvevők saját élettörténetére, s a szentírási szereplők mögül hogyan látnak rá saját életükre – tette hozzá Szentistványi Rita.

Az egész napos foglalkozás főbb elemei: ismerkedés a bibliai történettel, a történet szereplőinek felsorolása (nem feltétlenül azoké, akik nevesítve szerepelnek a Szentírásban, hanem azoké is, akik még ott lehettek az adott helyzetben), majd a szereplők közül a résztvevők kiválasztják, melyiket érzik közel magukhoz. Végül különböző helyzetekben megjelenítik a történetet.

A megjelenítést követően a résztvevők reflektálnak a „történtekre”, elmondják, hogyan érezték magukat a „szerepjátszás” közben, s azt is, hogy az átéltek hogyan kapcsolódnak saját életükhöz, röviden: mit mond számukra az adott történet.

Mennyivel adhat mindez többet, mint egy bibliai szöveg feletti csendes elmélkedés, kérdeztük a szervezőt.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>