Cikkek listázása

Nézőtér

Szerző: Nevelős Zoltán, Vajda Judit

Egek ura (Up in the Air)

A korábban a Thank You for Smokinggal és a Junóval feltűnt Jason Reitman új alkotásáról már akkor lehetett hallani hazánkban is, amikor még hónapok voltak hátra a bemutatásáig – és ez nem a véletlen műve. Az Egek ura ugyanis nemcsak a díjkiosztók kedvence, de csakugyan nagyszerű vígjáték, ráadásul azon ritka fajtába tartozik, amely felnőttszámba veszi nézőjét. A gazdasági válságra is reflektáló műben George Clooney egy olyan szakembert játszik, akinek a más cégek munkatársainak minél zökkenőmentesebb kirúgása a feladata. Ilyen minőségében rengeteget repül, és élete célja, hogy gyűjti a megtett mérföldeket. Mikor megismerkedik egy egészen hasonló habitusú és életkorú, vonzó nővel, azt gondolnánk, a film innentől kezdve szabvány romantikus komédiába fordul, de az Egek ura a legvégéig tartogat meglepetéseket.

A szállítmány (Armored)

Az Egyesült Államokban született, ám később hazatelepült és magyar filmesként nevet szerzett Antal Nimród Kontrollja annak idején akkorát szólt, hogy Amerikáig is elhallatszott – így kapott lehetőséget direktorunk immár másodjára, hogy sztárokkal készülő hollywoodi stúdiófilmet rendezzen. Az Elhagyott szoba után Antal most olyan nevekkel forgatott, mint Jean Reno, Matt Dillon és Laurence Fishburne. Az akcióthriller főhőse egy pénzszállító cég újonc biztonsági őre. Mikor társai rá akarják venni, hogy rabolják el a rájuk bízott páncélautó 42 millió dollárnyi szállítmányát, nehezen, de rááll a dologra, ám az akció során semmi sem a tervek szerint alakul. Antal Nimród rendezése első percétől az utolsóig izgalmas, szépen felépített és minden a helyén van benne – korrekt B-mozi figyelemre méltó alakításokkal.

Doctor Parnassus és a képzelet birodalma (The Imaginarium of Doctor Parnassus)

Mintha Viktória királynő korából cseppent volna a 21. századi Londonba Dr. Parnassus nyikorgó, de Pazar kiállítású mutatványoskocsija, amelynek színpadán keresztül a vállalkozó kedvű publikum a képzelet birodalmába léphet át. Amikor a társulat tagjai megmentenek egy emlékezetkieséses fiatalembert, az a modern világhoz illő ötletekkel akarja fellendíteni az üzletet, ami meglepő és megrázó fordulatokhoz vezet. A fantázia világa iránt töretlenül elkötelezett Terry Gilliam új filmje varázslatos látványvilága mellett elsősorban a színészi alakítások révén emlékezetes: a címszerepet alakító, 80 évesen is erőteljes Christopher Plummer mellett a forgatás közben elhunyt Heath Ledger szerepét olyan sztárok folytatták, mint Johnny Depp, Jude Law és Colin Farrell.

A fehér szalag (Das weisse Band)

Michael Haneke osztrák rendező, mint oly sok munkájában korábban, új, Arany Pálma- és Európai Filmakadémia-díjas filmjében is az erőszak mibenlétét kutatja. Nem sokkal az I. világháború előtt járunk egy észak-német lutheránus faluban, ahol rejtélyes dolgok történnek. A lappangó erőszak apránként kezd el terjedni, majd egyre több apró gonoszság történik. Lovasbaleset történik a doktorral, veszélybe kerül egy kisbaba, a helyi gyerekek pedig egyre különösebben viselkednek. Narrátorunknak, a fiatal tanítónak is feltűnnek a furcsaságok, ám a megoldást végül nem találja meg, hiszen Haneke nem krimiket rendez, hanem komor drámákat, melyek egy cseppet sem végződnek megnyugtatóan.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>