Cikkek listázása

Beszélgetés dr. Gyürki László kanonokkal

„Egy lelkipásztor élete”

Szerző: Jakubecz Márta

Dr. Gyürki László atya, szentírástudós és -fordító neve, valamint művei nemcsak Magyarországon, de a Felvidéken is jól ismertek. Munkássága a szélesebb közvélemény számára szinte egybefonódik a „bibliai földrajz” fogalmával, tekintve, hogy több szentföldi útikalauzt kiadott, melyek nagyon népszerűek a szlovákiai magyarság körében is. Legutóbb megjelent műve – „Egy lelkipásztor élete” – azonban más jellegű és szorosan kötődik a Felvidékhez, hiszen a Galánta járásbeli Nemeskosút híres szülöttének (később a szomszédos Vízkelet faluban élő), dr. Kozma Ferenc atyának az életútját mutatja be. Elsősorban ennek kapcsán kérdeztük őt.

– Mi alapján született az ötlet, hogy a felvidéki származású Kozma Ferenc atya életéről könyvet írjon?

– Egyik indíték az volt, hogy a papság évében vagyunk. A Szentatya Vianney Szent Jánost állítja a papok elé példaképnek. Hála Isten, voltak és vannak a jelenben is olyan papok, akik példájukkal segítettek és segítenek bennünket papi életünkben és munkánkban. Ezek közé tartozik Kozma Ferenc is. Tanulságos megismerni életét.

Másrészt egy „szelíd kényszer” is közrejátszott a könyv megszületésében: Kozma Ferencnek egyik gyermekkorától fogva kedves híve kért meg, hogy írjak szeretett plébánosáról. Mivel elég keveset tudtam a plébánosról, felajánlotta segítségét: rendelkezésemre bocsátja leveleit, megszerzi disszertációját. Felkerestük dr. Smej József maribori segédpüspököt, aki növendéke volt kispap korában Kozma Ferenc spirituálisnak és sok mindent tudott még róla. Így elsősorban Kozma atya külföldön élő volt híve – Tarcsai Ida – kérésére fogtam hozzá a könyv megírásához.

– Honnan ismerte és milyen kapcsolatban állt Kozma atyával?

– Mint egyházmegyénk papjáról tudtam róla egyet-mást korábban is. Rövid ideig káplán voltam Rábakethelyen, azon a plébánián, ahol ő működött. Ott a hívektől sokszor hallottam munkájáról, papi buzgóságáról. A Brenner-gyilkossággal kapcsolatban is többször találkoztam nevével. Később pedig oszkói plébániáján mint olaszfai plébános a szomszédja voltam. Sajnos ekkor már súlyos beteg volt és nem tudott beszélni. Rendszeresen látogattam, de beszélni már nem tudtam vele.

– Dióhéjban mit kell tudnunk könyve hősének életútjáról?

– A felvidéki Galánta mellett, Nemeskosúton született 1902-ben, de rövidesen Vízkeletre költöztek szülei, és itt születtek testvérei is. A tíz gyermekes családban boldog gyermekkora volt. A mélyen vallásos családból két leány lett szerzetesnő, Ferenc pedig Krisztus papja. A Szombathelyi Egyházmegyében készült a papságra, és 1925-ben szentelte pappá püspöke, gróf Mikes János.

Ezután hitoktató volt az akkori plébános, Mindszenty József plébániáján, Zalaegerszegen. Az idősebbek még emlékeznek rá, hogy Don Bosco lelkületével nevelte a fiatalokat. Mindszenty József bíboros fél évszázad múlva is emlékezett rá, és „szeretett káplánjának” nevezte.

Püspöke Zalaegerszegről Innsbruckba küldte további tanulmányokra. Kozma atya nagyon jól felhasználta ezt a lehetőséget, és szorgalmasan tanult a jezsuiták egyetemén. Doktori munkájának témáját XIII. Leó pápa „Rerum novarum” kezdetű körlevele alapján készítette: „Méltó a munkás a bérére”.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>