Cikkek listázása

Katolikus és református egyetemisták testvéri kapcsolata

Az ökumenikus kapcsolat „szent állandósága”

Szerző: Szeged-Csanádi Egyházmegyei Sajtószolgálat

Példaértékű Szeged városában a Katolikus Egyetemi Lelkészség és a Református Egyetemi Gyülekezet testvéri viszonya, mely az azokat vezető két fiatal lelkész – Pálfai Zoltán atya (34) és Czagány Gábor (33) lelkész – személyes kapcsolatán alapul. A két fiatal lelkipásztor személyes ismeretsége és barátsága korábbra datálódik, mint egyetemi lelkészi feladatkörük, de eredete az ifjúsági pasztorációban végzett munkájukhoz köthető.

Czagány Gábor először beosztott lelkészként (Szegeden, a Honvéd téri templomban) már egyetemista korában is az ifjúsági közösségekkel foglalkozott. A Szegedi Református Egyetemi Gyülekezet vezetésére pedig 2004-ben jelölték ki.

Pálfai Zoltán atya (vagy ahogy nem csak a fiatalok nevezik: Paffy), 2002-es pappá szentelését követően 2003-ban kapta az egyetemi lelkészi kinevezést. Kondé Lajos (jelenlegi pasztorális helynök) atyától vette át a stafétát a kilencvenes évek közepén vele elindult lelkészség élén.

– Milyen területeken van együttműködés a két lelkészség között?

Czagány Gábor: – A pasztorális téren meglevő jó együttműködésünk alapját a kölcsönös nyitottság, egymás felé fordulás alapozza meg. A testvériesség légkörének van egy különös sajátossága, ami a következőkben fogalmazható meg a legjobban. Az ökumenikus lelkészkörökben sokszor hangoztatott alapelv, hogy azt keressük, ami közös, ami összeköt, és ne azt, ami elválaszt. Ennek megfelelően a különböző felekezetek lelkészei a közös alkalmakon alábbadnak hitelveik hangoztatásából a békés egymás mellett élés és a gyümölcsöző párbeszéd érdekében.

A mi lelkészi, kollegiális kapcsolatunkban érdekes módon nem érzem azt, hogy alább kell adnom abból, amit őszintén vallok. Természetesen kölcsönösen tiszteletben tartjuk egymás vallási tanításait és szokásait, és nem adjuk fel sajátjainkat, de sosem éreztem kényszeredett, kínos visszafogottságot. Ez a testvériesség nagyon fontos, hisz az ökumené számára a formális kereteket elvileg bárhol meg lehet teremteni, de attól még nem feltétlenül lesz baráti a légkör. Talán ezen is alapulhat, hogy – az Úristen ajándékaként kapott – szent állandóság jellemzi lelkészi együttműködésünket.

Pálfai Zoltán: – Erre jó példa többek között az, hogy közösen tartunk egyetemi előadásokat. A Szegedi Tudományegyetem egyik általánosan művelő tárgyának óráin felváltva adunk elő közösen egyeztetett tematika alapján. Ebben a szemeszterben például Isten akarata az egyik témánk, és ezt az órát közösen tartjuk. A kurzust eddig mindig közel vagy pontosan annyian vették fel, ahány főre meghirdettük. Mondanivalónk üzenetét erősíti, hogy a helyszín nem egy egyetemi előadó, hanem a lelkészségek termei.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>