Cikkek listázása

Katolikus diákok szeretetszolgálatra nevelése

A személyiség kiteljesedéséért

Szerző: Kovács Ágnes

„Úr Jézus, add, hogy áldás lehessek mindenkinek, akivel csak találkozom! Add, hogy a te jóságod tükröződjön az arcomon, a szemem­ben, a tetteimben és a szavaimban! Segíts, hogy a mellettem élőkkel tisztelettel és szeretettel bánjak, a haragosokkal szemben szelíden beszéljek, a szenvedőkhöz irgalmasan for­duljak. Add, hogy testvéreimben egész szívvel szolgáljalak Téged. Ámen” – ezzel az imával indulnak szeretetszolgálati útjukra a debreceni Svetits Katolikus Gimnázium és Szent József Gimnázium tanulói már második éve.

A diákok Lazók Ilona tanárnő (Svetits Gimnázium) és Kozsup István tanár (Szent József Gimnázium) koordinálásával részt vesznek egy olyan programban, amelynek középpontjában a szeretetszolgálatra nevelés áll.

A debreceni és az ország más katolikus intézményei a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium pedagógiai programjának egyik kiforrott tevékenységét vették alapul, amely az iskolákban a mindenkori kilencedik évfolyamot, a nyelvi előkészítős diákok tizedik évfolyamát érinti. A program során a diákok folyamatosan döntési helyzetbe kerülnek, erősödik bennük a szociális érzékenység és elköteleződés, fejlődik a figyelmességük, a kapcsolatteremtő, elfogadó, alkalmazkodó, empatikus képességük, türelmesebbek lesznek és nem utolsó sorban önismeretük is gazdagodik. Személyiségük kiteljesedéséhez egy életre szóló tapasztalatot szereznek, amelyhez természetes életkörnyezetükben manapság csak nagyon kevés esetben jutnak.

Idegen élethelyzetek

A két debreceni intézmény jelenleg a város mintegy 15 intézetével áll kapcsolatban.  Többek között a Szent Anna Plébánia idősebb tagjait keresik fel otthonukban, segítségükre vannak a hétköznapi teendőkben és beszélgetnek velük. A Kenézy Gyula Kórház-Rendelőintézet ápolási osztályán a beteg embereknek jelentenek társaságot, alapvető segítségnyújtásban vesznek részt. Itt közvetlenül találkoznak a szenvedéssel, a halállal, a kiszolgáltatottsággal. A Szent Erzsébet Szociális Otthon közkedvelt a diákok között, itt harmonikus környezetben élő, kedélyes idős emberekhez térnek vissza hetente. Vannak, akik a város gyermekvédelmi intézményeiben lakó gyermekek korrepetálását választják. A Bárczi Gusztáv Általános Iskolában a fogyatékkal élő diákok foglalkozásain vesznek részt. Kuzsup István tanár-koordinátor szerint a diákokat megrendíti saját korosztályuk másságának közvetlen megtapasztalása, és nehezen tudnak megbirkózni ezeknek a gyermekeknek az intenzív ragaszkodásával. Annak ellenére, hogy önként választják a feladatokat, a szolgálatban részt vevő diákok között előfordul, hogy néhányan rosszul mérik fel saját képességeiket, toleranciájuk érzékenységi fokát, ezért lehetőség van időközben is a változtatásra.


A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>