Cikkek listázása

20 éves a Pécsi Székesegyház Nagycsaládos Egyesület

Vannak még, akiknek érték a házasság és a család

Szerző: Székely Kamilla

A Pécsi Székesegyház Nagycsaládos Egyesület hagyományosan február második szombatján ünnepli a Házasság Világnapját. Idén a határon túlról is érkeztek családok. Az ünnepi szentmise után mintegy kétszázötvenen hallgattuk Bíró László püspök előadását, aki a családok mexikói világtalálkozójának témái alapján vázolta a családok helyzetét, jövőjét. Ezután virággal, emléklappal köszöntöttük a jubiláló házaspárokat, délután pedig a házaspárok tanúságtételeit hallgattuk, és megosztottuk egymással a nap élményeit.
Ebben az évben még különlegesebb volt az ünnep, mert a 20. születésnapunkat is megünnepeltük, köszöntve alapító és új tagjainkat, egész egyesületünket. A vidám műsor végén a 230 szeletes tortából mindenkinek jutott. Megtisztelt bennünket jelenlétével Surján László is, aki 20 éve, megalakulásunkkor képviselte a Nagycsaládosok Országos Egyesületét.

Íme két részlet egy-egy messziről érkezett vendég tollából:

„Köszönjük, hogy meghívtatok minket, s ezen a rendezvényen mi is részt vehettünk, és három napra itthon lehettünk Pécsett az egész Kárpát-medencéből. Családjaink is átérezhették, hogy mi magyarok egyek vagyunk és oszthatatlanok. Ez az együtt ünneplés remek csapattá formált bennünket. Reméljük, a legfiatalabb nemzedék is megemlegeti e szép évfordulót, és 30 év múlva az ő munkájuk érdeme lesz az 50. évforduló megünneplése.” (Pásztor Csaba, Szlovákia)

„A kedves fogadtatás után egyből belecsöppentünk a programok közepébe, volt zene, játék, vidámság, sőt megettük az asztal nagyságú, finom, nagycsaládos tortát is. Most is meghatódva gondolunk a sok jubiláló házaspár köszöntésére. A jövőben a mi egyesületünk, a zentai TINCSE is szeretné megünnepelni és köszönteni a jubiláló házaspárokat. A tanúságtételek és kerekasztalbeszélgetés során kiderült, hogy igenis vannak még, akiknek érték a házasság és a család.” (Horváth László, Szerbia)

Iparosok napja Pécsett

Munkás Szent Józsefre, az iparosok és kézművesek védőszentjére emlékezve tartották meg az iparosok napját a Pécsi Püspökség szervezésében március 21-én. Az ünnep szentmisével kezdődött a bazilikában, majd a meghívott vendégek fogadáson vettek részt a püspöki palotában. A napra olyan magánszemélyek, vállalkozások kaptak meghívást, akik a maguk területén szaktudásukkal, tapasztalatukkal vitték előbbre az egyházmegye életét.

Egyházmegyei sportnap

Együtt 1000 góllal, 1000 éves egyházmegyénkért! Ezzel a felhívással szólították meg a Pécsi Püspökség munkatársai az egyházmegye területén élő hittanosokat, buzdítván egy vidám, küzdelemmel teli napon való részvételre március 14-én.
A szervezők a Szent Mór Iskolaközpont tanárait kérték fel a sportprogram összeállítására és levezénylésére. Kétszázhetven diák jelezte, hogy szívesen részt venne a megmérettetésen. A jelentkezők délelőtt 9 órára érkeztek az egyházmegye különböző településeiről. Volt olyan, aki már felvételt nyert az iskolába, de még óvodába jár, és jöttek 17-18 évesek is. A megnyitón jelen volt a püspök úr is, aki gyermekkorára visszaemlékezve szólt az összegyűltekhez. Az ő áldásával és egy közös imádsággal indult az egyházmegyei sportnap.
A versenyszámok korcsoportok szerint szerveződtek, így ki-ki a maga méltó ellenfelével mérhette össze erejét kosárlabdában, fociban, pingpongban és különféle sorversenyeken.
Rendkívül jó hangulatban, sok nevetéssel, szurkolással telt a nap. A tapasztalatok megerősítették a szervezőket, hogy jövőre az 1001 gólért is indulni kell.

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>