Cikkek listázása

„A fiút élve vezették oda…” (ApCsel 20,12)

Üldözőből megmentő

Szerző: Katona Marianna

Fotó: Léphaft Pál

– Troász városában mindenki arról beszélt, hogy egy Pál nevű idegen érkezett a városba. Az én kisgazdám is folyton csak ezt mondogatta: „Végre megláthatjuk őt, akiről már annyit hallottunk!” Persze engem egy tál langyos tej jobban lázba hozott volna, de hát ki törődik egy magamfajta kandúr érzéseivel. Igaz, nem panaszkodhatom, mert gazdám, Eutichusz valósággal elhalmoz szeretetével, de mióta ez az idegen a városba érkezett, mintha csak elfelejtkezett volna rólam. Folyton csak arról beszél a barátaival, hogy Pál ezt mondta meg azt mondta… Hogy én mit gondolok, arra már nem is kíváncsi! Holnap lesz a hét első napja, és Eutichusz szerint Pál másnap el fog utazni. Végre minden visszaáll a megszokott kerékvágásba, s gazdámnak megint lesz ideje, hogy fényesre simogassa fekete bundámat. De ez a ma este! Nagyon rossz előérzetem van ezzel kapcsolatban! Eutichusz is el akar menni Mikeás házába, ahol majd az a Pál beszédet tart nekik! Nem hagyhatom, hogy egyedül menjen! Csak ne lenne az a rühös korcs az udvarukban! De majd ügyesebb leszek nála! Itt van a gazdám tarisznyája. Mi lenne, ha belebújnék? A kenyerek és halak alatt nem is vennének észre, és legalább nekem is jut néhány falat. Persze csak a tisztesség kedvéért, csak, hogy előkóstoljam, nem romlott-e a hal. Mert ugye mégsem illene…

– Ejnye! Bundás! Hallgatsz mindjárt! – kiáltott rá Mikeás a haragos kutyára, aki egyre csak Eutichusz tarisznyája után kapadozott.

– Hagyja csak, uram, biztos érzi a halak szagát! – szabadkozott a fiú, és gyorsan felment az emeleti helységbe. De már olyan sokan voltak, hogy nem volt másutt hely, csak az ablakban. Izgatottan odaült és tarisznyájába nyúlt.

– Hoztam egy kis kenyeret és halat! – vette elő az ételt, de ki is kapta rémülten kezét a szütyőből, mert valami megmozdult benne, és ismerős hangon nyávogni kezdett. – Te vagy az, Sziszifusz? Hogy kerültél ide? No, ha már itt vagy, gyere az ölembe! – azzal fogta a macskát és térdére fektette.

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>