Cikkek listázása

Beszélgetés Mons. Koller Gyula pápai prelátussal

Nagy követ csak lehajolva lehet felemelni

Szerző: Jakubecz Márta

Gyula atya a felvidéki katolikus magyarság körében közismert, nagy tiszteletnek örvendő személyiség. A Glória Társulat alapító tagjai közé tartozik és a Remény katolikus hetilap alapító főszerkesztője. Gyémántmiséjén túl nemcsak egy tartalmas, értékekben gazdag papi pályát tudhat maga mögött, de mindig is a katolikus sajtó elhivatott mozgatója s írója volt, és nyugalmazott lelkipásztorként ma is a szerkesztőség főmunkatársa. Az alábbi beszélgetésünk főként a szlovákiai magyar katolikus sajtó múltját és jelenét érintette.
– A Felvidéken a kommunizmus bukása után 1990-től datálható a katolikus magyar sajtó indulása a Glória Társulat (Szlovákiai Magyar Papok Társulata) és a Remény hetilap létrejöttével. Ám már előtte, az 1968-as csehszlovákiai események után, a diktatúra enyhülésének idején is voltak próbálkozások a lapalapításra, könyvkiadásra. Milyen sikerrel jártak ezek a kezdeményezések, amelyeket a szlovákiai magyar katolikus sajtó előzményeinek könyvelhetünk el? Mit lehetett akkortájt kiadni?

– Amikor kissé fellélegeztünk, megpróbáltunk mindjárt újságot indítani. Azonnal összedugtuk a fejünket. Bíró Lucián, a bencés tanárunk, a Tábortűz egykori szerkesztője volt az egész kezdeményezés összefogója. Mészáros Árpád, Montskó Tibor, Farkas Jenő papköltő és mások összejöttünk a szlovák Katolické noviny (Katolikus Újság) szerkesztőségében, ahol még az egyik szlovák újságíró is felajánlotta segítségét. Tárgyalásokat folytattunk, de nem nagyon bíztak bennünk. Aláírásokat gyűjtöttünk, visszajelzéseket kértünk a plébániáktól, és a végén ezek alapján 30000 példányszámra mutatkozott igény egy induló katolikus lap számára, ami hatalmas szám. A hetilap címét is terveztük: Katolikus Élet. Mindent megpróbáltunk, de sajnos senki sem hitt igazán az ún. Dubček-i kezdeményezésnek. Tehát félreállítottak bennünket, s a végén még bajunk is lett belőle.

Összehasonlításképpen: a Remény 20 000 példánnyal indult 1990-ben, akkor meg, a 60-as években sokkal több példányra lett volna lelki-szellemi igény. A hívek ki voltak éhezve a katolikus sajtóra! Nem volt ugyanis semmi. Az Új Embert Magyarországról csak nagyon körülményesen lehetett beszerezni. Különben azért liturgikus kiadványokat sikerült kiadnunk. Mi a magyarországiaknál hamarabb lefordítottuk az ún. új liturgia szerinti olvasmányokat, a hívek könyörgéseit, a szentmise zsoltárait. A liturgia kapcsán ugyanis megbízott minket Nagyszombatban a szlovák egyházi „Spolok Svätého Vojtecha” (Szent Adalbert Társulat) vezetője, hogy fordítsuk le magyarra a szükséges szövegeket. Még azelőtt a „Spolok” támogatásával folytatólagosan készítettünk és sokszorosítva adtunk ki homíliákat magyarul, Montskó Tiborral és Mészáros Árpáddal. Később Harsányi Gyulával és Paxy Lászlóval szerkesztettük ezt a kiadványt. Ez a kiadvány a mai napig megjelenik nyomtatásban a Glória Társulat neve alatt más lelkipásztorok közreműködésével.

– Milyen céllal és körülmények között alapították meg a társadalmi változások után a Glória Társulatot, és mennyire sikerült valóra váltani a terveiket?

A teljes cikk >>>

Legfrisebb szám
Legfrissebb szám fedlapja
2010. június
Tartalom >>>